Dienas notikumu apskats

Valdība konceptuāli atbalsta vispārējās izglītības iestāžu pāreju uz mācībām valsts valodā

Dienas notikumu apskats

Simtiem atbalstītāju atbrīvo Mihailu Saakašvili no Ukrainas drošības dienestu automašīnas

Budžetu uz RD virza bez opozīcijas atbalsta; iebildumi pret dotācijām "Rīgas satiksmei"

Budžetu uz RD virza bez opozīcijas balsīm; galvenās iebildes pret dotācijām «Rīgas satiksmei»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nākamajā gadā pašvaldības uzņēmumam «Rīgas satiksme» paredzētas 108 miljonu eiro dotācijas jeb gandrīz devītā daļa no visiem 955 miljonu eiro galvaspilsētas tēriņiem. Tik lielas subsīdijas un neziņa par to izlietojumu ir galvenās iebildes Rīgas domes opozīcijai, kas Finanšu komitejā otrdien, 5.decembrī, bija pret budžeta plāniem un aicināja to pārstrādāt. Tikmēr domes vadība par budžetu pagaidām nerunā nemaz.

Galvaspilsētā šogad strauji kāpušas algas un turpinājis samazināties bezdarbs. Šie divi faktori īpaši izcelti Rīgas nākamā gada budžeta paskaidrojuma rakstā. Tur arī atzīts, ka pēdējos gados uzlabojusies pilsētas iedzīvotāju materiālā nodrošinātība un dzīves apstākļi, jo, piemēram, piecos gados rīdzinieku algas kāpušas teju par trešo daļu.

Tā kā iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir galvenais Rīgas maka pildītājs, nākamajā gadā ieņēmumu sadaļā būs jau 906 miljoni eiro. Savukārt uz 5% deficīta jeb pussimta miljona eiro aizņēmumu rēķina izdevumi sasniegs 955 miljonus eiro.

Rīgas mērs «saskaņietis» Nils Ušakovs Finanšu komitejas sēdi izsludināja pirmdienas pēcpusdienā, tāpēc opozīcija jautāja, kādēļ tik nopietns dokuments kā nākamā gada budžets jāskata pēkšņā ārkārtas sēdē.

Tomēr gandrīz divu stundu ilgajā budžeta iztirzāšanā galvenie runātāji bija Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse un opozīcijas deputāti, nevis komitejas vadītājs Rīgas mērs Ušakovs. Arī pēc komitejas sēdes skaidrot nākamā gada tēriņus viņš, kā ierasts, nevēlējās.

Latvijas Reģionu apvienības un partijas «Latvijas attīstībai» frakcijas vadītājs Juris Pūce skaidroja, ka budžetu nevar atbalstīt kaut vai tikai neskaidro «Rīgas satiksmes» dotāciju dēļ.

Pūce atzina, ka ir diezgan nepatīkami pārsteigts par to, ka pirms nedēļas solīts iesniegt detalizētu «Rīgas satiksme» dotācijas sadalījumu un skaidrojumu, kur veidojas zaudējumi, kas jādotē, bet diemžēl šāda informācija nav iesniegta. Viņš pauda, ka nevar atbalstīt budžetu, kur devītā daļa izdevumu nav izskaidrota.

Līdzīgi izteicās arī «Vienotības» frakcijas priekšsēdētājs deputāts Vilnis Ķirsis. Viņš pauda, ka šis ir «Rīgas satiksmes» glābšanas budžets, jo dotācijas uzņēmumam, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieauga par 12 miljoniem.

«Trakākais, ka īsti nav skaidrības, kur tā nauda aiziet. Šis ir arī lauzto solījumu budžets, jo daudzas lietas sasolītas, bet brīvpusdienas bērnudārzos, kā bija solīts, šajā budžetā nav,» norādīja Ķirsis.

Ar priekšlikumu vairāk nekā 13 miljonus eiro nākamgad tērēt brīvpusdienām visiem bērnudārzniekiem otrdien pie kolēģiem komitejā vērsās Ķirsis pats, taču vairākums tādu domu noraidīja.

Pret sagatavoto budžeta dokumentu, īpaši uzsverot neskaidro argumentāciju «Rīgas satiksmes» pabalstīšanai, bija arī Jaunā konservatīvā partija un Nacionālā apvienība, aicinot to pārstrādāt. Opozīcija arī iebilst pret ieceri dubultot sabiedrisko attiecību budžetu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti