Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andreju Ērgli

Rīta Panorāma

Pasargā savu mājokli no zagļiem

Intervija ar finanšu ministri Danu Reiznieci – Ozolu

Budžets 2017: Finanšu ministre prognozē diskusijas par OIK un transporta nodevu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nākama gada budžeta izskatīšanas laikā parlamentā lielākas diskusijas un arī, iespējams, izmaiņas varētu būt saistībā ar elektrības obligātā iepirkumu komponentes (OIK) diferencēšanu un transporta nodevu, LTV “Rīta panorāmā” prognozēja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola ( Zaļo un Zemnieku savienība). 

Viņa sacīja, ka budžeta izskatīšanas laikā deputāti varētu viest korekcijas un plašas diskusijas būs par nozaru ministriju priekšlikumiem, piemēram, Ekonomikas ministrijas piedāvājumam diversificēt OIK, kas ir izdevīgs lielajiem ražotājiem, bet varētu radīt slogu mājsaimniecībām. 

Tāpat ministre paredz diskusijas par transporta ekspluatācijas nodokli, kuru Satiksmes ministrija piedāvāja pārskatīt un pēc 2009.gada ražotajām automašīnām to noteikt atkarībā no CO2 izmešu daudzuma, nevis no spēkrata masas un motora jaudas,  vienlaikus atsakoties no jauno auto reģistrācijas nodokļa.

“Acīmredzot nebija pareizi trāpīts ar [sloga] sadalījumu, un iespējams, no šīs domas atteiksies," sacīja ministre.

Viņa skaidroja, ka tas budžetu neietekmēs, jo saglabāsies pašreizējā kārtība. Ar izmaiņām Satiksmes ministrija pārdalīja nodokļa slogu, nevis plānoja papildu ieņēmumus.  

Arī premjers Māris Kučiskis (ZZS), kurš jau pagājušās nedēļas nogale uzdeva pārskatīt šo plānu, intervijā Latvijas Radio atzina, ka, iespējams, bija pārsteidzīgi “vairāk iet uz vides jautājumiem”, nevis saglabāt pašreizējo kārtību.  

Savukārt opozīcijā esošās partijas “No sirds Latvijai” līdere Inguna Sudraba LTV “Rīta panorāmā” kritizēja sagatavoto budžeta projektu, kas esot “budžets ierēdņiem, nevis budžets sabiedrībai”.

Sudraba pauda, ka šajā budžeta projektā nav sperts neviens solis uz sen deklarēto mērķi par mazu un efektīvu valsts pārvaldi, bet ministriju atrastie ietaupījumi “ir virtuālā spēle” ar cipariem.  

Ministru kabinets apstiprināja 2017. gada valsts budžeta projektu, kurā konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 8,066 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 8,367 miljardi eiro. Salīdzinot ar 2016. gada budžetu, nākamgad plānotie valsts budžeta ieņēmumi paredzēti par 664 miljoniem eiro lielāki. Savukārt valsts budžeta izdevumi nākamgad paredzēti par 681 miljonu eiro lielāki nekā šogad.

 Budžeta deficīts nākamgad būs 1,1% no IKP, ieskaitot 34 miljonu eiro papildinājumu veselības aprūpei, kam piekrišanu devusi Eiropas Komisija. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti