Panorāma

Kāpēc policija izmanto liecinieka mobilo tālruni?

Panorāma

Latvijā tirgo prokremliskas grāmatas

Ministrijas neatsakās no naudas pieprasījumiem

Budžets 2016: Vēlmju saraksts ministrijām garš, bet FM gaida ietaupījumu priekšlikumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Gandrīz divi miljoni Latvijas Nacionālā muzeja atvēršanai, astoņi miljoni Valsts galvoto kredītu atmaksai slimnīcām, divi miljoni pasažieru pārvadājumu dotācijām, 10 miljoni pensiju pārrēķināšanai - tā ir tikai neliela daļa no ministriju priekšlikumiem nākamā gada budžetā, kuru tās uzskata par prioritāriem un no kuriem atteikties nedomā. Tikmēr priekšlikumu izdevumu samazināšanai vai ieņēmumu palielināšanai ir krietni mazāk. Otrdien tie tiks apkopoti un iesniegti Finanšu ministrijā.

Lai arī Finanšu ministrija otrdien, 18.augustā, drīzāk gaida partiju un ministriju priekšlikumus, kā ietaupīt, tomēr noprotams, ka daudz garāks joprojām būs vēlmju saraksts. Labklājības ministrijas plānos ir atbalsts pensionāriem, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidētājiem, audžu ģimenēm. Kultūras ministrija prasīs finansējumu Nacionālajam muzejam, Operas ēkas nomai un informatīvās telpas aizsardzībai.

Arī Veselības ministrs Guntis Belēvičs (Zaļo un zemnieku savienība) centīšoties pārliecināt budžeta darba grupu par ministrijas pieprasījumu pamatotību: „Šeit man ir svarīgi pateikt - pat tad, ja mums neko neiedod klāt, mums ir jau par astoņiem miljoniem mazāk tāpēc, ka mūsu slimnīcām ir iestājies valsts galvoto kredītu atmaksas laiks. Tātad mums ir nepieciešams panākt, un tas neizmaksās valstij nekādas papildus naudas, lai valsts galvoto kredītu apkalpošanu uzņemas Valsts kase.”

Satiksmes nozarē savukārt vajagot 30 miljonus ceļu un tiltu remontam un būvniecībai un divus miljonus dotācijām. Kur šajā nozarē, ietaupīt ministrs Anrijs Matīss (“Vienotība”) nevarēja pateikt: „Mēs zinām, ka krīzes laikā ir palielināti automobiļu ekspluatācijas nodokļa maksājumi un tāpat visa nauda nenonāk uz ceļiem. Līdz ar to es neredzu satiksmes jomā, kur varētu ieņēmumu daļu palielināt. Nu, lielāka prioritāte mums ir ceļi un tur arī lielākais finansējums. Mums īsti nav no kā pārdalīt.”

Mazāk prasīga ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Tās prioritāte esot Salaspils kodolreaktora demontāža, tomēr, ja naudas neesot 2016.gadā, varot pagaidīt līdz 2017. Turklāt tajā arī piedāvā, kā ietaupīt. „Es esmu runājis ar Valsts vides dienesta vadītāju par iespējamajām reformām dienestā, kā pārstrukturēt darbu, kā resursu izmantot lietderīgi. Tā kā šādas iespējas mēs izskatam, tai skaitā, mēs esam sākuši diskusiju par dabas resursu nodokļa palielināšanu,” vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība).

Ministra pārstāvētajā Nacionālā apvienība norāda, ka bez savu ministriju priekšlikumiem, tās prioritāte būšot ar demogrāfiju saistītie jautājumi, tomēr sīkāk tos komentēšot pēc diskusijām darba grupā. 

Finanšu ministrs Jānis Reirs (“Vienotība”) norādīja, ka izvērtēšana būšot stingra, tomēr nevarot teikt, ka neviens papildu pieprasījums atbalstīts netiks: „Principā mums šī naudas piešķiršana būs jāatbalsta, jo mēs nevaram pateikt Kultūras ministrijai, ka tagad Nacionālais Mākslas muzejs, kuru remontēja četrus gadus, tas vēl pusgadu vai gadu pastāvēs tukšs. Es domāju, šādi izdevumi viennozīmīgi būs, bet mēs izvērtēsim katru piedāvāto priekšlikumu,” norādīja Reirs.

Finanšu ministrija jau iepriekš norādīja, ka ministrijām vidēji par 3% izdevumi būs jāsamazina pašām ministrijām. Līdz septembrim partijām un nozaru ministriem esot konceptuāli jāvienojas par to, kurus pasākumus galu galā atbalstīt un kurus noraidīt.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti