Pusdiena

Japāna, ASV un Lielbritānija uzstās uz jaunām sankcijām pret Ziemeļkoreju

Pusdiena

Par Elksniņa gāšanu no amata Daugavpils dome lems sestdien

Budžeta sarunās uz koalīcijas galda PVN samazināšana dārzeņiem un pabalsts ģimenēm

Budžeta sarunās uz koalīcijas galda PVN samazināšana dārzeņiem un 100 eiro pabalsts par trešo bērnu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Koalīcijas partijas ceturtdien, 31. augustā, turpinās sarunas par nākamā gada valsts budžetu. Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) iepriekš solīja, ko ceturtdien partijas plāno vienoties par nozaru papildu ieņēmumiem un izdevumiem. Nākamgad jauniem tēriņiem valsts budžetā pieejami nedaudz virs 80 miljoniem eiro. Starp partiju priekšlikumiem ir pievienotās vērtības nodokļa samazināšana Latvijai raksturīgiem dārzeņiem un augļiem, strauja ģimenes pabalsta palielināšana par trešo un katru nākamo bērnu, kā arī vairākas citas iniciatīvas.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšsēdētājs Augusts Brigmanis stāsta, ka ZZS ceturtdien koalīcijas sarunās par nākamā gada valsts budžetu iestāsies par lauksaimnieku interesēm. Galvenā prioritāte – samazinātā PVN likme Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem. Tāpat ZZS aicinās nākamgad pašvaldībām novirzīt 19,6% no kopējiem valsts nodokļu ieņēmumiem, nevis 19,5%, kā paredzēts šobrīd.

Brigmanis norāda, ka papildu naudu varētu novirzīt arī veselības aprūpei, kurai jau paredzēts nākamgad budžetu palielināt par aptuveni 200 miljoniem eiro.

“Protams, šī gada situācija parādīja divas ļoti būtiskas prioritātes – tā ir veselības joma. Tur jau ir zināmi līdzekļi iedalīti jau runājot par pamatbudžetu, bet varbūt mēs varam runāt par kādiem papildu līdzekļiem. Protams, [mūsu prioritāte ir arī] ceļi, par kuriem visi Latvijas iedzīvotāji jau ir runājuši šā gada pavasarī. Arī tā ir mūsu prioritāte,” ieskicē Brigmanis.

Tikmēr Nacionālā apvienība par galveno prioritāti izvirzījusi pabalstu palielināšanu ģimenēm. Iecere ir gana ambicioza – nākamgad par trešo un katru nākamo bērnu ģimenēm maksāt 100 eiro mēnesī.

Tas valstij papildus izmaksātu gandrīz 30 miljonus eiro. Kā uzskata partijas līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, Latvijas simtgadē jābūt lūzumam attiecībā uz valsts atbalstu daudzbērnu ģimenēm.

“Nav nozīmes daudz kam no tā, ko mēs esam iecerējuši un ieplānojuši, ja Latvijā nebūs cilvēku, ja nebūs nodokļu maksātāju, un pavisam nelielai sociāli aktīva vecuma iedzīvotāju daļai būs jāuztur dārgs valsts aparāts un pensionāri. Tā kā ilgtermiņā šis ir viens no kritiskākajiem jautājumiem, lai mēs izpildītu to valsts mērķi, kas ir ierakstīts Satversmē,” argumentē Dzintars.

Šajā ziņā Nacionālo apvienību atbalsta arī “Vienotība”, norāda “Vienotības” valdes priekšsēdētājs un ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Viņš gan paredz, ka būs jāmeklē kompromiss, jo maksāt ģimenēm 100 eiro mēnesī par trešo un katru nākamo bērnu valsts visdrīzāk nevarēs atļauties.

“Mums ir jādomā, kādā veidā stimulēt ģimenēm atbalstu. Vai tas varētu būt 100 eiro? Šobrīd pie valsts budžeta iespējām tas liekas ļoti radikāls [priekšlikums]. Labklājības ministrs redzētu, ka tas būtu varbūt nedaudz mazāks, bet šeit mēs atbalstām Nacionālās apvienības politisko virzienu,” pauž Ašeradens.

“Vienotība” un Nacionālā apvienība arī aicinās turpināt mājokļa iegādes atbalsta programmu ģimenēm ar bērniem. Arvils Ašeradens norāda, ka vēl starp “Vienotības” galvenajām prioritātēm ir austrumu robežas nostiprināšana, algu pieaugums zinātnes darbiniekiem un pasniedzējiem augstskolās, kā arī vecākus zaudējušo bērnu nonākšana audžu ģimenēs.

Jau ziņots, ka jauniem tēriņiem nākamā gada valsts budžetā varēs atvēlēt aptuveni 80 miljonus eiro. Tiesa, ministriju vēlmes pēc papildu finansējuma aplēstas 600 miljonu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti