Panorāma

Eiropadomes sarunu rezultāts

Panorāma

Brīdinājuma streiks – skolotāji būs darbā, bet nestrādās

Rīgas dome un valdība vienojas par Loginovu

Brīvostas valde atstāj amatos kriminālvajāto Loginovu un viņa vietnieku Pečaku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas brīvostas valde ceturtdien nolēma atstāt savos amatos brīvostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu un viņa vietnieku Aigaru Pečaku, pret kuriem prokuratūra ir sākusi kriminālvajāšanu.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks ("Gods kalpot Rīgai") žurnālistiem norādīja, ka Loginovu un Pečaku lemts paturēt amatos, jo informācija no prokuratūras par apsūdzību ir nepietiekama.

„Mēs, visi valdes locekļi, ļoti nopietni analizējām šos argumentus, kas ir minēti šajā vēstulē. Attiecīgi iepazināmies ar to, ko saka prokuratūra – tā neuzskata par pamatotu citu drošības līdzekļu piemērošanu, tajā skaitā liegumu ieņemt amatu.

Analizējot arī pašreizējo likumdošanas rāmi, brīvostas valde vienprātīgi – es uzsveru vienprātīgi – pieņēma lēmumu ļaut Loginovam un Pečakam turpināt darbu un nopietni sekot līdzi izmeklēšanas procesiem un, ja būs nepieciešams, skatīt vēlreiz [jautājumu par Loginova un Pečaka atbilstību amatam] ostas valdē,” klāstīja Ameriks.

Viņš, kurš kā kapitāldaļu turētāja pārstāvis, ir atlaidis cilvēkus no pašvaldību uzņēmumiem pēc tam, kad pret viņiem ir nupat ierosināts kriminālprocess, apgalvoja, ka Loginova gadījumā situācija esot atšķirīga. „Uzskatu, ka mēs dzīvojam tiesiskā valstī un arī ta, ko mēs šobrīd lemjam, pieņemot lēmumu par kāda cilvēka likteni, ir jābūt juridiski pamatotam (..) Ja mēs šodien esam nonākuši pie vienprātīga slēdziena: ja mēs gribam ievērot tiesiskos argumentus, nevis revolucionāro sirdsapziņu, tad mums ir jāsagaida papildu ziņas. Šodien Loginovu nav iemesla atstādināt,” pauda Ameriks.

Arī brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieks, Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš apstiprināja, ka Loginovu un viņa vietnieku šobrīd atstādināt neesot pamata. „Mēs skrupulozi analizējām to informāciju, kas ir nonākusi Rīgas brīvostas rīcībā. Šī informācija nav pietiekama, un mēs pieprasīsim papildus informāciju par to, kas ir šie faktiskie apstākļi, par kuriem būtu pamats lemt atkarībā no atbildības, kas būtu prasāma no Loginova kunga un Pečaka kunga (..),” teica Ozoliņš.

Viens no valdes locekļiem - Artis Stucka, kurš tajā pārstāv Ekonomikas ministriju -, pauda, ka "manā rīcībā nav informācijas, lai tiesiski lemtu par Loginova atstādināšanu".

Savukārt komandējumā esošā Finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne pārējiem valdes locekļiem e-pastā paziņoja savu viedokli, ka ir nepieciešams pieprasīt papildu informāciju no tiesībsargājošajām iestādēm.

Brīvostas valdes loceklis Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņa") sacīja, ka pārkāpumi, kas Loginovam tiek inkriminēti, neesot tik smagi, lai bažītos par kaitējumu, ko viņš varētu nodarīt, paliekot amatā. "Runāt par korupciju vai savtīgumu nav ne mazākā mērā," apgalvoja Ušakovs.

Rīgas mērs Nils Ušakovs („Saskaņa”) žurnālistiem pauda personīgo viedokli par to, ka Loginovam inkriminētās darbības – prēmiju izmaksa un brīvostas naudas ziedošana Liepājas Jūrniecības koledžai un Starptautiskajai ostu asociācijai - neesot nodarījušas kaitējumu brīvostai.

„Es uzskatu, ka cilvēkam, kurš ir pieņēmis lēmumu atbalstīt cilvēkus, kas cieta zemestrīcē Japānā vai atbalstīt Jūras koledžu – viņam par to noteikti nevajadzētu iet prom no darba. Visas prēmijas bija izmaksātas, jo ostā katrā konkrētajā gadā ir pieaugums. Viņi ir saņēmuši prēmijas, jo osta veiksmīgi strādā.

Manuprāt - ņemot vērā, ka es neesmu jurists, bet es esmu valdes loceklis – visos trijos gadījumos nav iespējams pārmest nelietderīgus tēriņus. Prēmiju izmaksāšana par veiksmīgi pabeigtu gadu ir absolūti lietderīgs pasākums. Šīs prēmijas bija izmaksātas atbilstoši darba līgumam (..),” teica Ušakovs.

Pats Loginovs pēc sēdes pie medijiem neiznāca, savā vietā atsūtīdams brīvostas Sabiedrisko attiecību departamenta direktori Anitu Leiškalni. „Loginova kungs prokuratūrā ir parakstījies par to, ka viņš vispār nedrīkst runāt par šo lietu. Tāpēc viņš šobrīd nevar atnākt (..). Es nevaru Loginova kunga vietā pateikt, ko viņš darīs vai nedarīs (..),” teica Leiškalne, atsakoties sniegt plašākus komentārus, aicinot jautājumus iesniegt rakstiski.

Lēmums esot bijis vienbalsīgs. Brīvostas valdē ir astoņi locekļi, no kuriem četri pārstāv valsti, bet četri - Rīgas domi.

Jau vēstīts - lietā, kas nodota Ģenerālprokuratūrai, secināts, ka Loginovs, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, četru gadu laikā radījis materiālu kaitējumu lielā apmērā, kas izraisījis smagas sekas, un patvaļīgi rīkojies ar brīvostas pārvaldei piederošiem līdzekļiem – vairāk nekā 277 000 eiro. Pārvaldnieku vaino likuma pārkāpšanā, pirms vairākiem gadiem pārskaitot ziedojumus Fukušimas zemestrīcē cietušajiem, Liepājas jūrniecības koledžas atbalstam un prēmiju izmaksā pārvaldes darbiniekiem. Satiksmes ministrijas viedoklis par Loginovu nav mainījies – viņa darbībā nav saskatīti pārkāpumi, taču ministrija gaidīja no prokuratūras jaunāko informāciju par viņa iespējamiem pārkāpumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti