Dienas ziņas

Latvijai uzdāvina tulpi!

Dienas ziņas

Bijusī "Linoleja fabrika" iegūs otru elpu

"Brīvais vilnis" plāno pārtraukt ražošanu

«Brīvais vilnis» plāno uz laiku pārtraukt ražošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Zivju pārstrādes uzņēmums “Brīvais vilnis” plāno maija vidū uz dažiem mēnešiem apturēt produkcijas ražošanu. Tas saistīts gan ar sarežģīto situāciju tirgū, gan izejvielu trūkumu. 

Šajā laikā uzņēmums iecerējis apgūt jaunus tirgus. “Brīvais vilnis” raugās gan Ķīnas, gan Meksikas virzienā.

Uzņēmums “Brīvais vilnis” eksportē aptuveni 95% saražotās produkcijas. Lielākie noieta tirgi līdz šim bija postpadomju valstis, kur Latvijas šprote vienmēr bijusi cieņā. Taču līdz ar Krievijas rubļa vērtības kritumu, arī šajās valstīs ir mazinājusies pirktspēja.

“Ir diezgan liela problēma ar realizāciju, turklāt visā nozarē. Mēs varbūt mazāk ciešam, bet ciešam. Tāpēc situāciju es vērtēju kā diezgan sliktu,” atzīst  AS “Brīvais vilnis” valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris.

Zivju pārstrādātājiem problēmas sagādā arī šī gada zivju lomi.

“Šogad situācija ir slikta ar to, ka daudz ir ļoti mazas zivtiņas. Kvota tiek izlietota diezgan nelietderīgi, bet tā ir šī gada īpatnība,” saka Babris.

Lai gan uzņēmumam vēl esot pasūtījumi, nozvejas un lomu šķirošanas dēļ strauji aug ražošanas izmaksas, tādēļ uzņēmums pieņēmis lēmumu maija vidū vai jūnija sākumā produkcijas ražošanu uz dažiem mēnešiem apturēt. Šajā laikā visus spēkus veltīs, lai apgūtu jaunus tirgus.

“Caur asociāciju mēģināsim risināt jautājumu par nodokļu nomaksas atlikšanu. Tāpat ir nepieciešama visu finansējošo institūciju pretimnākšana. Mēs strādājam un mums jau ir pieredze krīzes situācijās,” saka “Brīvā viļņa” izpilddirektors Māris Trankalis.

Uzņēmuma mērķis ir strādāt rietumvalstu virzienā, par produkcijas eksportu notikušas sarunas ar Ķīnu un arī Meksiku, kas jau izrādījušas interesi.

“Apjomi sākotnēji nebūs lieli, un pēc Meksikas brauciena jau ir saņemts pirmais pasūtījums. Interesanti, ka tā nav, ka Meksikā neviens nepazīst šprotes, tas iepriecināja un viņiem produkts patīk,” atklāj Trankalis.  

Produkcijas ražošanu “Brīvais vilnis” plāno atsākt augustā. Bez darba šos divus mēnešus paliks aptuveni 450 darbinieku, kuriem būs iespēja reģistrēties kā bezdarbniekiem. Bet, tiklīdz atsāksies ražošana, darba attiecības ar cilvēkiem atjaunos.

Jau ziņots, ka „Brīvais vilnis” jau februārī ieviesa saīsinātu darba nedēļu – ražošanas cehs, solidāri arī administrācijas darbinieki, strādāja četras dienas, piektdienu ņemot brīvu. Iemesls tam ir Krievijas rubļa vērtības krišanās, kas sarežģījusi Krievijas un Vidusāzijas klientu norēķinus par saņemto produkciju. 

Krievijas rubļa vērtības strauja krišanās, ko ietekmēja gan Eiropas Savienības un citu valstu sankcijas, lai apturētu Maskavas agresiju Austrumukrainā, gan naftas cenu samazināšanas pasaules biržās, skāra arī Latvijas ražotājus, kuri savu produkciju eksportēja uz Krieviju.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti