Britu bankām slikti rezultāti stresa testos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Britu bankas jaunākajos Eiropas banku stresa testos uzrādījušas vissliktākos rezultātus. Grūti klājies arī Vācijas un Itālijas bankām. Eiropas banku uzraugs izstrādājis testa scenāriju ar smagu, Eiropas Savienības (ES) mēroga ekonomisko recesiju, kas ilgtu līdz 2020.gadam.

Šo stresa testu Eiropas banku uzraugs veica no janvāra līdz oktobrim, un tika pārbaudītas 48 lielākās Eiropas bankas. Latvijas banku nebija to vidū. Scenārijs paredzēja smagu recesiju – ar ekonomikas samazināšanos par vairāk nekā 8%, kur viens no veicinošajiem apstākļiem bija  "Brexit" jeb Lielbritānijas izstāšanās no ES.

Kopumā tiek vērtēts, ka banku stresa noturība kopš 2008.gada ir uzlabojusies, tomēr no visām Eiropas bankām vissliktāk klātos tieši britiem –

"Lloyd's", "Barcley's" bankām un "Royal Bank of Scotland".  Banku stresa scenārijs arī paredzēja tieši Lielbritānijas ekonomikā vissmagāko situāciju. Taču arī vācu "Deutche Bank" un vairākas reģionālās bankas smagi ciestu – piemēram, sliktākā scenārija gadījumā regulatori liktu pārtraukt dividenžu izmaksu un to vietā palielināt pamatkapitāla pietiekamību.

Daži banku eksperti norādījuši – pārsteidzoši, ka Itālijas bankas uzrādījušas salīdzinoši labus rezultātus. Bet tas tiek skaidrots, ka testos nav bijusi iekļauta jaunākā situācija Itālijas ekonomikā.

Neviena no bankām stresa testos nepietuvojās bīstamajai atzīmei. Iepriekšējais stresa tests tika veikts pirms diviem gadiem un tagad redzams, ka bankas ir kļuvušas noturīgākas pret makroekonomiskajiem satricinājumiem.

Šie testa rezultāti palīdzēs banku uzraudzības iestādei lemt – vai likt šīm bankām palielināt pamatkapitāla pietiekamību, lai pasargātu sevi no potenciāliem zaudējumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti