Brisele neredz progresu sarunās ar Grieķiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs  Žans Klods Junkers piektdien pauda vilšanos par progresa trūkumu pārrunās ar Grieķijas premjeru Aleksi Cipru saistībā ar glābšanas programmu. 

Vienlaikus Junkers uzsvēra, ka pagaidām nepastāv iespēja ciest neveiksmi, kas varētu likt Grieķijai pamest eirozonu.  Citās domās ir lielākās šis valsts kreditores Vācijas vadītāji, kurus saniknojusi gan Atēnu politiķu nevēlēšanas pildīt saistības gan  nodomi likt Vācijas pilsoņiem vēl piemaksāt par izrādīto pretimnākšanu.  

Grieķijas premjers šonedēļ apmeklē Briseli un Parīzi, cenšoties iegūt īstermiņa finanšu līdzekļus, kas nepieciešami, lai nākamajās nedēļās veiktu parādsaistību maksājumus vairāku miljardu eiro apmērā. Apmaiņā pret to Eiropas savienība prasa līdzšinējo reformu plānu īstenošanu, ko jaunā grieķu valdība vēlas pārskatīt.

“Es gribu palīdzēt. Komisija grib palīdzēt, lai gan Komisija nav galvenais spēlētājs šeit, jo visus lēmumus pieņem Eirogrupa. Es neesmu apmierināts ar notikumu attīstību pēdējās nedēļās. Es domāju, ka nav bijis pietiekams progress, bet mēs mēģināsim pavirzīt risināmās lietas uz pozitīvu noslēgumu. Es savam draugam Aleksim piedāvāšu vairākas lietas, un tad redzēsim kas notiek. Es pilnībā izslēdzu neveiksmi. Es negribu izgāšanos. Es gribu, lai eiropieši sanāk kopā,” pauda Junkers.

 “Es esmu optimistisks, jo šodien runāju ar labiem Grieķijas draugiem un ar pro-eiropiešiem. Tāpēc esmu optimistisks, ka mums būs politiska nedēļa, lai drīz atrastu risinājumus mūsu kopējām problēmām. Es ticu – ja ir politiskā griba, tas viss ir iespējams,” atzina Ciprs.

Grieķu vēlmi likt Eiropai turpināt maksāt tostarp, pat prasot no valsts lielākās kreditores Vācijas papildu kompensācijas par nacistu noziegumiem Otrā pasaules kara laikā, likuši politiķiem Berlīnē jau atklāti  pieļaut Grieķijas  nekontrolētu izstāšanos no eirozonas.

Atēnām atlikušas vēl divas nedēļas, lai vienotos ar starptautiskajiem aizdevējiem.  

Jau vēstīts, ka sarunās Briselē eirogrupa 20.februārī ir vienojusies ar Grieķiju pagarināt aizdevuma programmu par četriem mēnešiem iepriekš prasīto sešu vietā, spēkā paliek iepriekšējās aizdevuma prasības. Šajā laikā turpināsies sarunas par tālākajiem nosacījumiem. Pēc būtības Grieķija ir piekāpusies eirozonas vadītāju prasībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti