Panorāma

Stāda ziedus HIV pacientu piemiņai

Panorāma

Aizdomās par krāpšanu apcietina G. Gulami

EK: vasaras tūrisms šogad būs, bet ne tūlīt

Brisele nāk klajā ar ieteikumiem tūrisma atjaunošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Brisele vēlas palīdzēt glābt šīs vasaras ceļojuma plānus. Tādēļ Eiropas Komisija (EK) ir nākusi klajā ar vienotu pieeju pakāpeniskai iekšējās robežkontroles atcelšanai un tūrisma atjaunošanai. Tiek piedāvāti arī vairāki atbalsta pasākumi tūrisma nozarei, kā arī transporta kompānijām.

Brisele nāk klajā ar ieteikumiem tūrisma atjaunošanai
00:00 / 02:38
Lejuplādēt
Daudzas Eiropas valstis sāk pakāpeniski mīkstināt ar koronavīrusu saistītos ierobežojumus. Tādēļ arvien aktuālāks kļūst jautājumus par to, kad varēs atsākties ceļošana un vai ir iespējams plānot vasaras atvaļinājumu citā valstī. Turklāt tūrisms spēlē būtisku lomu vairāku valstu ekonomikā. Šajā sektorā ir nodarbināti miljoniem cilvēku.

 

Tādēļ EK nāca klajā ar vadlīnijām par to, kā valstīm vajadzētu pakāpeniski atgriezties pie ierastā dzīves ritma.

Kā paziņoja EK priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere, viens no pamatprincipiem ir nediskriminēt eiropiešus pēc pilsonības.

"Protams, ka dažādās valstīs ir atšķirīga situācija. Bet mums ir jāizturas pret visiem eiropiešiem vienādi," norādīja Vestagere.

Vairākas valdības nesen ir nākušas klajā ar paziņojumiem par to, ka šovasar tās varētu ielaist tikai tūristus no atsevišķām valstīm ar zemu koronavīrusa izplatību. Turpretī Spānija un Grieķija uzstāj, ka visiem ceļotājiem ir jābūt iespējai šovasar apciemot šīs valstis. Ir tikai jāizdomā drošs ceļošanas veids.

Lai izvairītos no haosa un divpusējiem līgumiem, EK mēģina uzstāt, ka brīdī, kad robežas tiek atvērtas, tās tiek atvērtas visiem eiropiešiem.

To atzīmēja arī iekšlietu komisāre Ilva Johansone. Pašreizējo situāciju viņa dēvē par nulles fāzi.

"Pirmajā fāzē, kas cerams sāksies drīz, dalībvalstīm vajadzētu pakāpeniski atcelt robežkontroli un ceļošanas ierobežojumus. Ideālā gadījumā tam būtu jāattiecas uz visu Eiropas Savienību. Bet tur, kur tas vēl nav iespējams, būtu jāsāk ar ceļošanas atļaušanu starp reģioniem un dalībvalstīm, kur uzlabojas epidemioloģiskā situācija," klāstīja Johansone.

Komisija aicina lidmašīnā pārvadāt mazāku pasažieru skaitu, lai būtu ievērota distance; jābūt pieejamām dezinfekcijas želejām. Visam transporta personālam jābūt aizsarglīdzekļiem.

Lai palīdzētu aviokompānijām, tūrisma aģentūrām un citiem nozares uzņēmumiem,

EK mudina iedzīvotājus aktīvi izmantot vaučerus jeb kuponus, nevis prasīt atmaksāt naudu par atcelto ceļojumu.

Uzņēmumi tiek mudināti padarīt šos pakalpojumus klientiem pievilcīgākus. Tomēr, ja ceļotājs vēlas atgūt naudu, viņam ir jābūt šādai iespējai.  

Tāpat sadarbībā ar ekspertiem ir izstrādāti praktiski ieteikumi tam, kā var droši turēt atvērtus restorānus un viesnīcas.

Pirms krīzes tūrisms veidoja gandrīz 10% no Eiropas ekonomikas un tas nodrošināja apmēram 13 miljonus darbavietu. Tiek rēķināts, ka Eiropas tūrisma industrijas zaudējumi būs aptuveni  400 miljardi eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti