Dienas notikumu apskats

LBS ģenerālsekretārs Šneps: Māra Jučmaņa apgalvojumi par izspiešanu ir meli

Dienas notikumu apskats

Ziemas paralimpisko spēļu atklāšana paiet Ziemeļkorejas zīmē

ES cer, ka jaunie ASV muitas tarifi tērauda un alumīnija eksportam uz to neattieksies

Brisele joprojām cer – jaunie ASV ievedmuitas tarifi uz ES neattieksies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Savienība (ES) joprojām cer, ka jaunie ASV ievedmuitas tarifi tēraudam un alumīnijam uz to netiks attiecināti. Tā, reaģējot uz ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu noteikt ierobežojumus citu valstu ražotajam tērauda un alumīnija izstrādājumiem, reaģēja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Jirki Katainens.

Brisele turpina pastāvēt uz to, ka Eiropa nav un nevar tikt uzskatīta par draudu Amerikai. Tādēļ uz mūsu kontinenta tērauda un alumīnija ražotājiem nevar attiecināt jaunos ievedmuitas tarifus.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Jirki Katainens uzsvēra, ka Eiropas Savienībā valda strikti noteikumi, kas liedz valstīm kropļot konkurenci un īpaši atbalstīt vienus vai otrus uzņēmumus. “Mūsu uzņēmumi nav pārdevuši tēraudu vai alumīniju uz ASV par dempinga cenām. Tādēļ to nevar izmantot kā ieganstu, lai paceltu tarifus. Kā es saprotu, ASV varasiestādes nav spējušas atrast nekādus pierādījumus, ka mūsu uzņēmumi ir tirgojušies par dempinga cenām. Vēl jo mazāk ar kādas valdības atbalstu,” norādīja Katainens.

Katainens atzina, ka pasaules metalurģijas nozarē pastāv nopietnas problēmas. Viena no tām ir pārprodukcija, kuru komisārs salīdzināja ar vēzi. Tomēr ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums ieviest 25% nodevu tēraudam un 10% nodevu alumīnijam neesot īstais risinājums.

“Šīs nav tirdzniecības sarunas. Tagad mēs runājam par vienpusēju rīcību, kas ir pretrunā ar starptautiskiem noteikumiem. Un mēs gribam to atrisināt, pirms tas kļūst par patiešām nopietnu problēmu,” sacīja Katainens.

Brisele arī uzstāj, ka attieksmei pret visām Eiropas valstīm ir jābūt vienādai. Tā ir atbilde uz baumām, ka Lielbritānija varētu kļūt par vienīgo bloka valsti, kurai netiks piemērotas jaunas sankcijas. ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma sacīja, ka arī britu industrijas interesēs, lai Eiropa runātu vienā balsī.

Savukārt Luksemburgas metalurģijas uzņēmuma “ArcelorMittal” valdes loceklis Mihels Vurts sacīja, ka ASV sankcijas nopietni ietekmēs gan uzņēmumu, gan arī Luksemburgas ekonomiku. Bet precīzi aprēķināt zaudējumus vēl neesot iespējams.

“Ir grūti pateikt. Mūsu biznesa ienesīgums ASV tirgū noteikti samazināsies, bet ir sarežģīti prognozēt, cik ļoti sarūks mūsu eksports uz ASV. Mums būs jāsaprot, cik lielā mērā mēs paši varam kompensēt jauno tarifu radītās izmaksas un cik daudz varam prasīt no klientiem. Otrkārt, ja mēs vairs nevarēsim tik daudz eksportēt uz ASV, mums būs jāmeklē alternatīvas. Mēs jau kaut ko līdzīgu esam piedzīvojuši, kad situācija Amerikas ekonomikā nebija tik laba,” sacīja Vurts.

Eiropa arī apsver iespēju vērsties gan Pasaules Tirdzniecības organizācijā, gan arī noteikt atbildes pasākumus. Proti, tarifi varētu tikt pacelti tādiem ASV produktiem kā viskijs, dzērvenes un zemesriekstu pasta.

KONTEKSTS:

ASV prezidents Donalds Tramps parakstījis rīkojumu par ievedmuitas tarifu piemērošanu tēraudam un alumīnijam. Importētajam tēraudam tiks piemērots 25%, bet importētajam alumīnijam - 10% muitas nodoklis. Tarifiem jāstājas spēkā tuvāko 15 dienu laikā. Nodoklis pagaidām netiks piemērots vienīgi no Kanādas un Meksikas importētajai produkcijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti