Briselē dalās viedokļi par to, kā ES būtu jāreaģē uz muitas tarifiem Eiropas precēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Briselē dalās viedokļi par to, kā Eiropas Savienībai būtu jāreaģē uz muitas tarifiem Eiropas precēm, ko ASV grasās ieviest jau šomēnes. Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) ir atzinusi, ka Eiropas valstu atbalsts lidmašīnu ražotājam “Airbus” ir radījis zaudējumus ASV ekonomikai. Šis jautājums tika apspriests arī Eiropas Parlamenta plenārsēdē.

Briselē dalās viedokļi par to, kā ES būtu jāreaģē uz muitas tarifiem Eiropas pecēm
00:00 / 02:41
Lejuplādēt

Jau šomēnes Vašingtona grasās piemērot apjomīgas muitas nodevas vairākām Eiropā ražotajām precēm. Šādas tiesības ASV valdībai piešķīra Pasaules Tirdzniecības organizācijas lēmums lietā par nelikumīgu valsts atbalstu Eiropas lidmašīnu ražotājam “Airbus”. PTO eksperti ir atzinuši, ka Amerikas avionozare ir cietusi no negodīgas eiropiešu konkurences.

Tomēr, uzrunājot Eiropas Parlamenta deputātus, pētniecības un inovāciju komisārs Karlušs Muedušs ir mudinājis nestrēbt karstu. Komisārs atgādināja, ka drīzumā būs gaidāms PTO lēmums līdzīgā Eiropas prasībā pret ASV kompāniju "Boeing". “Mums ir jāizvairās no pārspīlētas reakcijas un jāseko mūsu starptautiskām saistībām. Jau tuvāko mēnešu laikā Pasaules Tirdzniecības organizācija pieņems lēmumu "Boeing" atbalsta lietā un noteiks, kādas atbildes nodevas Eiropas Savienība var piemērot ASV importam," pauda Muedušs.

Iepriekš Eiropas Savienības tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma pieļāva iespēju, ka Eiropa varētu izvērtēt iespēju uzlikt nodevas ASV precēm saskaņā ar iepriekšējiem PTO lēmumiem. Ir bijuši vairāki strīdi, kuros Eiropas Savienība ir uzvarējusi, bet ir nolēmusi nepiemērot nodevas Amerikas ražojumiem. Tomēr Eiropas Parlamenta deputāts no Vācijas Bernds Lange uzskata, ka Eiropai ir jārīkojas strauji. “Tas ir īsts skandāls! Pašreiz notiek situācijas eskalācija. Mums ir nekavējoties jārīkojas, lai arī ar prezidentu Trampu ir grūti vest sarunas," tā Lange.

Savukārt deputāte no Spānijas Izaskuna Bilbao-Barandika pauda pārliecību, ka ASV vēlme uzlikt nodevas varētu būt saistīta ar jauno "Boeing" lidmašīnu neveiksmēm. “Esmu pārliecināta, ka mēs nebūtu šādā situācijā, ja "Boeing" nebūtu problēmu ar "737 Max" lidmašīnas modeļiem. Tas ir radījis pamatīgus zaudējumus ASV avionozarei. Vienīgais veids, kā mēs varam pasargāt savus patērētājus un savus ražojumus, ir turpināt Eiropas sociālo un vides standartu saglabāšanu," tā Bilbao-Barandika.

Vairāki politiķi arī pauda cerību, ka par spīti visam Eiropai tomēr varētu izdoties vienoties ar ASV. Tomēr pagaidām neizskatās, ka Vašingtona būtu tam gatava. Galu galā - ASV prezidents Tramps mēdz sevi dēvēt par “tarifu cilvēku”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti