Brisele aicina Kijevu un Maskavu uz sarunām par gāzes piegādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents  enerģētikas jautājumos Marošs Šefčovičs uzaicināja Krievijas un Ukrainas enerģētikas ministrus 2.martā Briselē apspriest Krievijas gāzes piegādes Ukrainai, ziņo Ukrainas aģentūra „Unian”.

Par to  Briselē medijiem paziņoja Šefčoviča preses sekretāre Anna Kaisa Itkonena. Viņa apliecināja, ka EK viceprezidents nosūtījis vēstules Krievijai un Ukrainai, aicinot abu valstu enerģētikas ministrus uz trīspusējo tikšanos Briselē pirmdien, 2.martā.

„Tagad mēs gaidām apstiprinājumu no abām pusēm, vai viņi varēs piedalīties sarunās,” sacīja Itkonena.  

Viņa arī uzsvēra - Brisele cer, ka abas puses ievēros „ziemas paketes” nosacījumus jeb vienošanos par Krievijas gāzes piegādēm Ukrainai šajā ziemā.  

„Uian” norāda, ka Ukraina kopš 2014.gada jūnija nesaņēma Krievijas gāzi, jo pastāv nenoteiktība par piegāžu nosacījumiem, gāzes cenām, kā arī apmaksas mehānismu.

Oktobra beigās panāktās vienošanās rezultātā Ukraina no 9.decembra atsākusi gāzes importu no Krievijas, maksājot 378 dolārus par 1000 kubikmetru. Vienošanās ir tikai pagaidu, un nosacījumi ir spēkā līdz 31.martam.

Taču pēdējās dienās Krievijas koncerns „Gazprom” ierobežoja gāzes piegādes Ukrainai, un Kijeva brīdināja, ka nevares nodrošināt priekšapmaksu par gāzes piegādēm, ja nebūs Briselē oktobrī panāktās vienošanās izpildes garantiju. Turklāt Ukrainas gāzes kompānija „Naftogaz” paziņoja, ka Krievijas gāzes piegādes prokrievisko separātistu kontrolētajām teritorijām Austrumukrainā pārkāpj oktobra vienošanos un Kijeva nemaksās par šīm piegādēm.

Krievija jūnijā pārtrauca gāzes piegādes Ukrainai, šādu lēmumu skaidrojot ar Ukrainas parādiem. Toreiz Krievijas un Ukrainas pārstāvjiem atkal neizdevās vienoties par energoresursu līgumiem. 2013.gada decembrī, kad toreizējais prezidents Viktors Janukovičs nolēma neparakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību, Krievija samazināja gāzes piegādes cenu Ukrainai no 400 līdz 268 dolāriem par 1000 kubikmetru. Pēc Janukoviča gāšanas Krievija paaugstināja gāzes piegādes cenas Ukrainai no 268 dolāriem par 1000 kubikmetriem līdz 485 dolāriem, skaidrojot to ar iepriekšējo atlaižu atcelšanu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti