Pusdiena

Lems par iespējamo atbalstu "Liepājas metalurgam"

Pusdiena

Traģiskā Liepājas ugunsgrēka iespējamais izraisītājs – bojāta elektroinstalācija

Brīdina par krāpniekiem, kas prasa maksāt par preču zīmju reģistrāciju

Brīdina par krāpniekiem, kas prasa maksāt par preču zīmju reģistrāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Aizvadītā gada nogalē un šī gada sākumā Patentu valde saņēmusi vairāk nekā 20 krāpniecisku rēķinu no kompānijām, kas pieprasa maksājumus par rūpnieciskā īpašuma reģistrēšanu vai preču zīmes iekļaušanu datu bāzēs. Viltotos rēķinus Patentu valdei iesnieguši Latvijas uzņēmēji un privātie preču zīmju īpašnieki, kas pirms summas samaksāšanas pārliecinājušies par rēķinu pamatotību.

Patentu valde brīdina, ka līdz šim Latvijā šādi mēģinājumi izkrāpt naudu nav bijuši aktuāli, tāpēc atgādina, ka par preču zīmju reģistrēšanu Latvijā maksājumus var pieprasīt tikai un vienīgi Patentu valde. Visi viltus rēķini nodoti Valsts policijai ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu.

Viltotus rēķinus ar pieprasījumiem samaksāt par rūpnieciskā īpašuma reģistrēšanu vai preču zīmes iekļaušanu starptautiskās datu bāzēs Latvijas uzņēmēji un privātpersonas sāka saņemt aizvadītā gada nogalē. Starp šādu rēķinu saņēmējiem ir arī, piemēram, Ceļu satiksmes drošības direkcija un aģentūras "Mis Latvija" direktore Inta Fogele.

"Viņi atsūtīja to pa pastu. Tas, kas attiecas uz preču zīmi, tāds fakts ir, un es domāju, ka cilvēkiem noteikti tāda informācija ir būtiska un vajag brīdināt. Man vienkārši bija tas gadījums, ka man bija viss samaksāts," atminas Fogele, kas pieprasījumu samaksāt vairāk nekā 1000 eiro lielu summu saņēmusi savā pastkastītē.

Līdzīgi kā citi preču zīmju īpašnieki un uzņēmēji, arī Fogele viltus pieprasījumu nogādājusi Patentu valdē. Kopumā līdz šim valde saņēmusi vairāk nekā 20 krāpniecisku rēķinu no ārvalstu kompānijām, kas potenciālo mērķauditoriju atrodot valdes publiski pieejamajā datu bāzē.

"Tā problēma ir tāda, ka tiek saņemti maldinoši sūtījumi, kas teorētiski ir krāpnieciski rēķini. Viņi kaut kādā veidā mēģina kopēt oficiālo iestāžu logo un ļoti bieži šie cilvēki varbūt nepaskatās, viņi domā, ka tas ir oficiāls rēķins un samaksā," teica Patentu valdes pārstāve Ilze Grava.

Viņa arī atgādina, ka Latvijā par preču zīmes reģistrāciju jāmaksā vienīgi Patentu valdei.

"Par nacionālo preču zīmi var [prasīt] tikai Patentu valde. Ja ir kādas šaubas par to, vai rēķins ir oficiāls, mēs aicinām vērsties pie mums, Patentu valdē, un mēs atbildēsim," teica Grava.

Decembra beigās visus viltus rēķinus Patentu valde nodevusi Valsts policijai ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu par finanšu līdzekļu izkrāpšanas mēģinājumiem. Valsts policija iesniegumu saņēmusi un pagaidām vēl pārbauda visus minētos faktus, tostarp sazinoties ar iespējamiem cietušajiem. Neesot gan skaidrības par to, vai uzsāks kriminālprocesu. 

"Tas, vai ir pamats uzsākt kriminālprocesu, lielā mērā ir atkarīgs no tā, vai kāds ir cietis no šīm darbībām, jo par mēģinājumu personu neviens saukt pie atbildības nevar. Tādā gadījumā, ja būs konstatēti tikai [krāpnieciski] mēģinājumi, kriminālprocesu nebūs iespējams uzsākt. Savukārt, ja būs cietušie, tad, loģiski, uzreiz ir uzsākams kriminālprocess," teica Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Eiropā šādi krāpšanas mēģinājumi neesot nekas jauns, taču Latvijā šādi pieprasījumi saņemti pirmo reizi. Par preču zīmes reģistrēšanu Eiropas Savienībā maksu var pieprasīt vien Eiropas Iekšējā tirgus saskaņošanas birojs (OHIM).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti