Brīdina divus uzņēmumus aizdomās par darbību saskaņošanu «Latvenergo» iepirkumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Konkurences padome (KP) brīdinājusi divus uzņēmumus – SIA "AK Technology" un SIA "GATE L" – par iespējamu darbību saskaņošanu AS "Latvenergo" organizētā iepirkuma procedūrā. Pēc brīdinājuma izteikšanas uzņēmumi ir apņēmušies nepieļaut līdzīgu darbību atkārtošanu nākotnē, informēja konkurences uzraugi.

Konkurences padomē norādīja, ka uzņēmēju izglītošana notikusi "Konsultē vispirms" principa ietvaros.

Uzņēmumi izglītoti par konkurences tiesību pārkāpumu, tostarp par uzņēmumu aizliegtu vienošanos jeb dalības kartelī, negatīvajām sekām.

Konkurences uzraugi norādīja, ka konsultēja un veica pārrunas ar minētajiem uzņēmumiem, pamatojoties uz AS "Latvenergo" augusta beigās sniegto informāciju par iespējamu uzņēmumu darbību saskaņošanu tās organizētajā iepirkuma procedūrā.

Pasūtītājam, saņemot kandidātu atlases procedūrai iesniegtos pieteikumus, radās aizdomas, ka minētie divi tirgus dalībnieki ir saskaņojuši savas darbības, jo uzņēmumu pieteikumos tika konstatētas vairākas sakritības un līdzības, piemēram, pieteikuma veidlapas tika aizpildītas pēc vienāda un savstarpēji salīdzināma stila, tajos pieļautas vienādas pārrakstīšanās kļūdas, kā arī konkurenta piedāvājums saturēja otram konkurentam adresētus dokumentus.

Tādējādi Konkurences padome pirmšķietami secināja, ka divu neatkarīgu tirgus dalībnieku piedāvājumi netika sagatavoti neatkarīgi, bet gan savstarpēji saskaņoti, neievērojot godīgas konkurences principus.

Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis uzteica AS "Latvenergo" rīcību, ziņojot par šo gadījumu, kas ļauj padomei izvērtēt lietas apstākļus.

Šajā lietā Konkurences padome uzskatīja, ka efektīvākais veids, lai novērstu šādu situāciju atkārtošanos nākotnē, ir preventīvs brīdinājums. Pārrunu laikā uzņēmumiem tika izskaidrota likumā noteiktā vienošanās aizlieguma būtību, vienlaikus informējot arī par iespējamām tiesiskajām sekām, kas var iestāties, ja tirgus dalībnieku darbībās tiek konstatētas aizliegtas vienošanās pazīmes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti