Rīta Panorāma

Kad sievas nav mājās jeb "Amerikāņu kalniņi" ar Mārtiņu Vilsonu

Rīta Panorāma

Daudzsēriju filma "Sarkanais mežs" tituldziesma

Nīderlandes ziedu ērkšķains ceļš uz britu salām

«Brexit» dēļ Nīderlandes ziedu eksportētāji varētu zaudēt darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Brexit" vairs nav aiz kalniem, tāpēc nespēja panākt vienošanos par izstāšanās noteikumiem arvien vairāk satrauc uzņēmējus. Starp tiem arī Nīderlandes ziedu eksportētāji, kas nodrošina 80% no visiem britu veikalos pārdotajiem ziediem

No izsoļu nama līdz floristiem mazāk nekā 24 stundu laikā caur Lamanša tuneli no Nīderlandes uz Lielbritāniju ik dienu ceļo kravas automašīnas, kas piepildītas ar svaigiem ziediem.

"Bez britu tirgus mums vairs nav neviena, ar ko tirgoties, mūsu vienīgais tirdzniecības partneris ir Lielbritānija. Es esmu nobažījies par "Brexit" bez vienošanās, jo tas ietekmē ļoti daudzas lietas, ieskaitot manu darbu.

Ja tas būs nekontrolējams "Brexit", es beigās zaudēšu darbu,"

stāstīja Nīderlandes ziedu vairumtirgotājs Dāns van der Knāps.

Pagaidām visa ziedu noieta ķēde strādā bez aizķeršanās, taču, Lielbritānijai izstājoties no Eiropas Savienības, kravas furgonus apturēs muitas pārbaudēm. Kavēšanās savukārt nozīmēs gan cenu kāpšanu, gan ziedu vīšanu.

Daudzi ziedu eksportētāji un tirgotāji jau izjutuši vēl nenotikušā "Brexit" sekas.

"Daudzi ziedu veikali veras ciet. Daudzas kompānijas bankrotē. Divi mūsu piegādātāji pārstāja braukt uz Angliju, jo tas viņiem neatmaksājas," pastāstīja ziedu veikala īpašnieks Nadži Dahans. 

"Es pārstāšu apkalpot kāzas, jo esmu godīga. Man viņiem jāpiedāvā konkrēta maksa, bet, ja cenas kāps augšā, es zaudēšu naudu," savukārt norādīja floriste Vitnija.

Pērn nīderlandiešu kompānijas Lielbritānijā notirgoja ziedus un augus 800 miljonu eiro vērtībā. Un tas jau ir samazinājums no 950 miljoniem eiro 2016. gadā britu mārciņas vērtības krituma dēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti