«Brexit» gaidās desmitiem uzņēmumu no Lielbritānijas pārceļas uz Nīderlandi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Brexit" dēļ no Lielbritānijas uz Nīderlandi pārcēlušies vairāki desmiti uzņēmumu līdz ar simtiem darba vietu un miljoniem eiro investīciju. Par to sestdien paziņoja Nīderlandes valdība, norādot, ka ir sāktas sarunas ar vēl vairāk nekā 200 firmām. Pār Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības tumšu ēnu met neskaidrība un bažas par haotisku izstāšanos bez vienošanās.

Uzņēmumi, kas līdz šīm bijuši bāzēti Apvienotajā Karalistē, interesējas par iespējām citās Eiropas Savienības valstīs. Pirms martā paredzētas britu izstāšanās no Eiropas Savienības, Nīderlandes valdība sestdiena paziņoja, ka ved sarunas ar 250 patlaban Apvienotajā Karalistē bāzētiem uzņēmumiem par savas darbības pārcelšanu uz Nīderlandi. Bet 42 firmas vai to filiāles 2018.gadā jau pārcēlušās, no Lielbritānijas un Nīderlandi pārnesot arī gandrīz divus tūkstošus darbavietu un aptuveni 290 miljonu eiro investīcijas. 

"Brexit" neskaidrības mudina uzņēmumus pamest Lielbritāniju
00:00 / 02:50
Lejuplādēt

Nīderlandes ekonomikas ministrs Ēriks Vībess pauda gandarījumu, ka firmas atzinīgi novērtē viņa valsts biznesa vidi. Viņš norādīja, ka turpina augt „starptautiskā neskaidrība par "Brexit” procesu laikā, ka mainās „globālās tirdzniecības politika.”

Ekonomikas ministrijas ārvalstu investīciju aģentūras ziņojumā teikts, kompānijas bez Nīderlandes apsver pārcelšanās variantus arī uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm - Vāciju, Franciju un Īriju.

Starp 250 uzņēmumiem, ko Nīderlande cenšas piesaistīt, pārsvarā ir britu kompānijas, norādīts ziņojumā. Taču ir Savienoto Valstu un Āzijas firmas, kas pārskata savas operācijas un izvietojumu Eiropā "Brexit" radītās neskaidrības dēļ.

Šīs kompānijas ir pārstāvētas tādās jomās kā mediji, medicīna, loģistika un finanšu sektors.

Ziņojumā minēti tādi uzņēmumi kā Japānas investīciju banka „Norinchukin”, Londonā bāzētais mediju uzņēmums "TVT Media", kā arī finanšu pakalpojumu sniedzējs "MarketAxess and Azimo" un kuģniecības apdrošinātājs UK P&I. Ministrija piebilda, vairākas firmas, starp kurām mediju uzņēmumi "Discovery" un "Bloomberg", "Brexit" dēļ pauduši apņemšanos šogad investēt Nīderlandē.

Bez korporācijām no Londonas uz Nīderlandi pārceļas arī Eiropas Zāļu aģentūra. Eiropas Savienības aģentūra jau sākusi darbu pagaidu birojos Amsterdamā, un līdz šī gada beigām uz Nīderlandi pārcels aptuveni 900 darbinieku.

"Brexit" radītās iespējas cenšas izmantot arī citās bloka valstis. Vācijas izdevums "Spiegel" ziņo par Diseldorfas Universitātes slimnīcu. Meklējot veidus, kā risināt personāla trūkuma problēmu, tā izvietoja sludinājumus laikrakstos Lielbritānijā. Tur strādājošie poļu medicīnas darbinieki, kas varētu bažīties par savu nākotni pēc "Brexit", sludinājumos aicināti pārcelties uz Vāciju. Sludinājumi bijuši izvietoti divos poļu valodā rakstošos izdevumos. Piedāvāta ne tikai „labākā alga un sociālie pabalsti,” bet arī „labāki laika apstākļi, labāks ēdiens un īsāks ceļš līdz Polijai”, ziņo "Spiegel".

Patlaban Apvienotajai Karalistei paredzēts izstāties no Eiropas Savienības marta beigās. Taču britu parlaments noraidījis izstāšanās vienošanos, tādēļ ir bažas par haotisku "Brexit". Britu premjere Terēza Meja turpina sarunas ar Briseli, lai mēģinātu rast risinājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti