Dienas ziņas

Tehniskā stāvokļa dēļ slēgts izolators Valmierā

Dienas ziņas

Jelgavas skolotāji iepazīst jaunos izaicinājumus

Brenguļos būvē daudzdzīvokļu namus

Brenguļos būvē daudzdzīvokļu namus 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai piesaistītu jaunas ģimenes Beverīnas novada Brenguļiem, vietējais uzņēmējs sācis daudzdzīvokļu namu būvniecību. Mājas top pēc skandināvu tehnoloģijas, ko daudzu gadu garumā būvnieki apguvuši Norvēģijā un citās valstīs. Jau tagad interesi dzīvot topošajos namos izteikuši ārvalstīs dzīvojošie latvieši un ģimenes no Rīgas. 

Jau aptuveni četrus mēnešus Brenguļos norisinās daudzdzīvokļu nama celtniecības darbi. Būvnieki jau pieraduši, ka pie būvobjekta piestāj teju katra otrā automašīna, kas iebraukusi ciematā, jo liels esot cilvēku pārsteigums, ka laukos tiek īstenots tik vērienīgs projekts. Ideja par skandināvu tipa daudzdzīvokļu namu kompleksu Brenguļos vietējam uzņēmējam Ģirtam Stabliniekam ir sen lolota - vairākus šādus koka karkasa namus viņš uzbūvējis Norvēģijā, un tur gūtās zināšanas un pieredzi vēlējās atvest uz savu dzimto pusi. 

“Mēs tur sadarbojamies ar vietējiem ražotājiem un attīstītājiem no lielākām kompānijām, kuras mums, pat varbūt negribot, piespiež domāt, attīstīties. Kad ar vairākiem strādājam, tad mēs redzam - šiem kaut kas pieklibo, šiem foršāk, un mēs no tiem visiem salasām to buķeti,” stāstīja “Carling” valdes priekšsēdētājs Stablinieks.

“Mēs beidzot esam tikuši līdz tam, kur gribējām tikt. Parādīt, ko esam iemācījušies tur, Skandināvijā. Tāpat arī Ģirts pabraukājis pa pasauli, es esmu pabraukājis pa pasauli tieši saistībā ar koka karkasa mājām,” piebilda “Carling” projektu vadītājs Sandris Tillers.

Stablinieks norādīja, ka Latvijā skandināvu tehnoloģija māju būvniecībā vēl nav tik populāra, lai gan koka karkasa nami ir ātri uzbūvējami un energoefektīvi. Lai mājas atbilstu A klases līmenim un ļautu cilvēkiem ietaupīt uz apkures izmaksām, projekta izstrādes laikā uzņēmējs piesaistījis arī dažādus konsultantus, tostarp būvfiziķi, kurš veica speciālus aprēķinus. Patlaban top pirmais nams - tam būs divi stāvi un astoņi dzīvokļi.  

“Šobrīd ir izbūvēti plātņveida pamati pēc zviedru tehnoloģijas, zviedru plātne saucas. Ņemam nost pamata stiprinājumus un, principā, tūliņ vērsim pakas vaļā un sāksim taisīt karkasu,” stāstīja Tillers.  

Šis nams savā ziņā ir arī kā paraugs, ko pēc tā uzbūvēšanas brauks skatīt investors no Siguldas un norvēģi, ar kuriem ir sadarbība. Iespējams, jau drīzumā uz Norvēģiju ceļos arī koka paneļu mājas, jo pašlaik uzņēmums iekārto to ražotni Trikātā. Šādā veidā Stablinieks cer radīt apstākļus cilvēku pārnākšanai uz Beverīnas novadu. 

“Kaut kāds trakais kaut ko taisa. Kurš tad laukos taisa jaunos projektus? Tas nav nekāds biznesa projekts, tas ir tāds patriotisms, ka var kaut ko uztaisīt arī laukos. Tā galvenā motivācija -  kāds pienesums būs vispār šai vietai,” stāstīja Stablinieks. 

Vienu no trim daudzdzīvokļu namiem būvnieki plāno pabeigt nākamā gada pavasarī. Interese no potenciālajiem dzīvokļu iemītniekiem jau tagad esot liela. Te dzīvot vēlas ne tikai tuvējās apkārtnes iedzīvotāji, bet arī rīdzinieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti