Bordāns: Pēc kadastrālās vērtības pārskatīšanas būtu jānosaka nodokļu atvieglojumi mājokļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Atliekot jaunās kadastrālo vērtību sistēmas ieviešanu, plānots ne tikai atvieglot mājokļa nodokļa slogu iedzīvotajiem, bet arī domāt par mazajām zemnieku saimniecībām, kurām nekustamā īpašuma nodoklis pieaugtu, ja augs lauksaimniecības zemes kadastrālā vērtība, LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atzina tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija (JKP)).

Valdība nolēma atlikt kadastrālās vērtēšanas sistēmas pārskatīšanu līdz 2021. gadam. Līdz tam plānots ne tikai detalizēti izstrādāt optimālu vērtēšanas sistēmu, bet arī piedāvāt koalīcijas partneriem risinājumus, lai augstākās vērtības neietekmētu vienīgā mājokļa īpašniekus.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Bordāns skaidroja, ka vecās neadekvātas kadastrālās vērtības traucē īpašuma tirgum, tāpēc JKP piedāvāja koalīcijas partneriem apspriest mainīt abas sistēmas. 

Viņš stāstīja, ka par paraugu varētu ņemt kaimiņvalstu sistēmas un attīstīt šos modeļus, un līdz 2021. gadam varētu vienoties arī par nekustamā īpašuma nodokļa maiņu.

Bordāns sacīja, ka JKP mudinās noteikt iedzīvotājiem 0% mājokļa nodokli viņu privātajiem mājokļiem, ko izmanto dzīvošanai, savukārt komercapbūvei nodoklis var mainīties, nodoklis būtu arī dārgajām un greznajām dzīvojamām platībām.

Tiks domāts arī par zemniekiem, īpaši mazām saimniecībām, un “meklējam risinājumu arī šīm gadījumam”, sacīja Bordāns.  

Viņš uzsvēra, ka šāda sistēma nav vēršanās pret biznesu vai bagātajiem cilvēkiem, bet mēs gribam, lai cilvēki dzīvotu Latvijā, un nelikt maksāt par mājokli, kurā cilvēks vienkārši dzīvo.

Bordāns arī sprieda, ka šādas izmaiņas būtiski neietekmētu pašvaldību budžetus, kuriem aiziet nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi, jo tie veido tikai nelielu daļu no vietvaru ieņēmumiem, turklāt lielākie nodokļi no komercapbūves to izlīdzinātu.

KONTEKSTS:

Pašlaik kadastrālās vērtības “iesaldētas” 2012. -2013. gada līmenī, un par to pārskatīšanu spriež jau ilgi, un Tieslietu ministrija iepriekš pieļāva, ka, visticamāk, jārēķinās ar pieaugumu.   

TM ir izstrādājusi sākotnējos priekšlikumus par speciālo vērtību ieviešanu Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā. Šīs speciālās vērtības, kas paredz samazinātas kadastrālās vērtības speciāli nekustamā īpašuma nodokļa vajadzībām, ir pirmais solis, lai nodrošinātu nodokļa sloga mazināšanu.

Piemēram, dzīvojamajām mājām un dzīvokļiem daudzdzīvokļu mājās speciālo vērtību aprēķina, no ēkas kadastrālās vērtības atņemot 100 000 eiro, un atlikumam, ja tāds ir, piemērojot koeficientu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti