Labrīt

Izstāde "Cerību raksti" iepazīstina ar ieslodzījumā un bēgļu gaitās tapušiem rokdarbiem

Labrīt

Urbanovičs kritizē vēlmi atlaist Rīgas domi un pārliecināts par "Saskaņas" uzvaru

Jānis Bordāns: Lemberga iekļaušana sankciju sarakstā ilgtermiņā dos pozitīvu rezultātu

Bordāns: Pārsteidzīgi ir dot garantijas par Ventspils ostas situāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pagaidām ir pārsteidzīgi dot garantijas, ka valdības aktivitāšu rezultātā Ventspils osta varētu tikt izņemta no ASV veidotā Magņitska sankciju saraksta un situācija uzlabotos pozitīvā virzienā, intervijā Latvijas Radio sacīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija).

"Valdība dara visu iespējamo, un ir sperti zināmi soļi. Dažu dienu laikā ir mainīts likums, lai no ostas tiktu noņemtas sankcijas. Tiek veidota jauna kapitālsabiedrība, kurā nebūs Aivara Lemberga ietekmes. Visi soļi, kas tiek sperti, ir tajā virzienā, lai mēs ar ostu šādos sarakstos turpmāk neatrastos," pauda ministrs. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka nevar dot "pārsteidzīgas garantijas", ka ar šīm darbībām būs pietiekami un ilgtermiņā situācija uzlabosies pozitīvā virzienā.

"Ilgtermiņā, ja Lembergs nepārvaldīs ostas, situācija uzlabosies tikai pozitīvā virzienā. Mēs ļoti rūpēsimies par to, lai Ventspils iedzīvotājiem būtu mazāki zaudējumi," sacīja Bordāns.

Vaicāts par notiekošo saistībā ar Rīgas ostu, Bordāns uzsvēra, ka tiek apkopota informācijas un noskaidrotas detaļas. "Par to, cik liela ietekme Lembergam ir Rīgas ostā. Palēnām daudzas lietas izgaismojas - uzņēmumi, kurus finansē šajā sarakstā iekļautā osta, atsevišķiem medijiem arī varētu būt sekas. Mēs kā Latvijas sabiedrība neesam tikuši galā paši ar postsovjetiskām sekām," tā tieslietu ministrs.

Vēl Bordāns intervijā atzina, ka Lembergs ASV sankciju sarakstā iekļauts, "pateicoties jaunajam valdības sastāvam".

KONTEKSTS:

Globālajā Magņitska sankciju sarakstā ASV iekļāvušas no pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī četras organizācijas - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.  

ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV sankcijas tiek ievērotas publiskās un privātās partnerības jomā un Eiropas Savienības fondu un citas ārvalstu finanšu palīdzības jomās. ASV ir izteikušas brīdinājumu, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām. Reaģējot uz ASV lēmumu, Lembergs paziņoja, ka apturēs darbību Ventspils brīvostas pārvaldes valdē. Tikmēr valdība paziņoja par ieceri valsts pārvaldībā pārņemt Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes.

Saeima aizvadītajā nedēļā vienas dienas laikā nolēma atbalstīt grozījumus likumā par ostām, kas paredz Rīgas un Ventspils brīvostu pārņemšanu valsts pārvaldībā. Tie nepieciešami, jo Aivars Lembergs un Ventspils brīvosta iekļauta Magņitska sankciju sarakstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti