Bondars: Ja izpildvara nāks ar nodokļu uzlabojumiem, Saeimas komisija tos ātri virzītu pieņemšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ja izpildvara piedāvātu kādus nodokļu reformas uzlabojumus, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija tos ātri izskatītu un virzītu uz pieņemšanu parlamentā, aģentūrai LETA sacīja komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars ("Attīstībai/Par").

To politiķis norādīja, komentējot Valsts prezidenta Egila Levita pausto, ka Finanšu ministrija varētu izveidot darba grupu, lai vērtētu, vai nodokļu reformā attiecībā uz pašnodarbinātajiem un nepilna laika darbiniekiem nepieciešamas izmaiņas.

Bondars uzsvēra, ka "vienmēr ir par labiem risinājumiem", taču reizē norādīja, ka stūre šajā jautājumā ir izpildvaras rokās, tāpēc no valdības puses ir jānāk priekšlikumiem, ja tādi tiks sagatavoti. Komisijas vadītāja ieskatā būtu nepareizi, ja pašai Saeimai būtu jārosina labojumi izpildvaras atbildības jomā.

Politiķis reizē norādīja, ka par nodokļu reformu ir dažādi viedokļi, jo virkne uzņēmēju paužot, ka jaunā kārtība palīdz nekropļot konkurenci. Šāds viedoklis gan nav guvis tik plašu ievērību sabiedrībā, kā izmaiņām veltītā kritika, izrietēja no Bondara teiktā.

Komisijas vadītājs cer, ka izmaiņas nodokļu sistēmā, kas stājās spēkā 1.jūlijā, uzlabos iedzīvotājiem pieejamo publisko pakalpojumu kvalitāti, jo būšot nodrošināta taisnīgāka nodokļu nomaksa. Covid-19 krīze parādīja, ka cilvēkiem ir nepieciešama sociālā aizsardzība, tāpat valsts joprojām maksā par atbalstu ekonomikai jeb uzņēmējiem, vērsa uzmanību deputāts.

Vaicāts par to, ka ir samazinājušās iespējas strādāt pusslodzi tiem cilvēkiem, kuriem objektīvi šāda nodarbinātība būtu pieejamāka, Bondars norādīja, ka problēma iepriekš bija, ka daļa citu cilvēku šo sistēmu izmantoja negodprātīgi, neuzrādot reāli nostrādāto slodzi.

Iepriekš sociālajos tīklos izskanējuši viedokļi, ka jaunā kārtība var apgrūtināt, piemēram, iespēju strādāt pusslodzi arī tiem, kuri studē doktorantūrā, māksliniekiem, kuri nav vienmērīgi nodarbināti visu gadu, un daļai to vecāku, kuriem ir jau vairākus gadus veci bērni.

KONTEKSTS:

No 1. jūlija stājās spēkā, ka minimālais obligāto iemaksu objekts ceturksnī ir 1500 eiro, tāpēc par vispārējā kārtībā apdrošinātajiem strādājošajiem jāveic sociālās iemaksas 170 eiro apmērā.

Ja strādājošā alga ceturksnī ir mazāka par 1500 eiro jeb trim Ministru kabineta noteiktajām minimālajām algām, tad darba devējam pašam jāveic minimālās sociālās iemaksas no starpības starp 1500 eiro un darbinieka nopelnīto šajā periodā.

Valsts prezidents Egils Levits jau iepriekš pauda, ka nepieciešamas korekcijas nodokļu reformā pašnodarbinātajiem un nepilna laika darbiniekiem. Viņš aicināja Finanšu ministriju veidot darba grupu, lai vērtētu šīs izmaiņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti