«Boeing» aptur lidojumus ar «737 MAX» lidmašīnām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Donalds Tramps ar īpašu rīkojumu aizliedzis aviolaineru “Boeing 737  MAX” lidojumus valsts gaisa telpā. Līdzīgu lēmumu trešdien pieņēma Eiropas Savienības dalībvalstis un vēl pirms tam arī Ķīna, Kanāda un citas valstis. Ceturtdien ASV aviobūves kompānija "Boeing" apturēja visu savu "737 MAX" sērijas lidmašīnu lidojumus - 370 lidmašīnas visā pasaulē.

Trampa rīkojumā norādīts, ka visas attiecīgā modeļa lidmašīnas nekavējoties jānosēdina, un attiecīgās instrukcijas pieņems arī Federālā aviācijas pārvalde. Viņš uzsvēra, ka galvenais uzdevums ir garantēt valsts iedzīvotāju drošību.

Tikmēr Norvēģijas zemo cenu lidsabiedrība “Norwegian” jau paziņojusi, ka pieprasīs kompensāciju šo lidmašīnu ražotājam - ASV kompānijai “Boeing”. “Norwegian” trešdien bija spiesta atcelt 19 reisus, ciešot lielus zaudējumus.

Lidojumu aizliegums trešdien ietekmēja arī daudzu citu aviokompāniju reisu pasažierus.

Arī ASV aizliedz «Boeing 737 MAX» lidojumus 
00:00 / 01:47
Lejuplādēt

Baltā nama saimnieks piebilda, ka izdevis rīkojumu nekavējoties nosēdināt visus “Boing 737 MAX 8” un “MAX 9” modeļus un, ka detalizētāka instrukcija būs no ASV Federālās aviācijas pārvaldes.

Tā trešdien savā paziņojumā, pirms vēl Tramps izdeva konkrēto rīkojumu, izteica pamatotas aizdomas, ka starp svētdien notikušās Etiopijas aviokompānijas "Ethiopian Airlines" un pērn oktobrī Indonēzijas aviokompānijas "Lion Air" katastrofām varētu pastāvēt kāda saikne.

Intervijā ASV ziņu raidsabiedrībai „CNBC” ASV Federālās aviācijas pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītājs Daniels Elvels apliecināja, ka aģentūra „nepagurstoši strādā” pie katastrofas iemeslu noskaidrošanas. Viņš piebilda, ka izmeklēšanu kavē tas, ka lidmašīnas „melnās kastes”, kurās ir informācija par lidojuma datiem, ir ievērojami bojātas.

Saskaņā ar ziņu aģentūru „AFP” „melnās kastes” tagad ceļo uz Franciju, kur tās tiks izanalizētas.

Endrjū Hanters aizsardzības industrijas eksperts no Stratēģisko un starptautisko studiju centra Vašingtonā norādījis, ka, neskatoties uz to, ka gan “Boing”, gan ASV Federālās aviācijas pārvalde labi risina ar drošību saistītus jautājumus, ne vienmēr izdodas sakombinēt pilotus un datorizētās autopilota sistēmas, lai tās strādātu kā viens veselums.

Kopumā ASV ir reģistrētas 74 “Boing MAX” sērijas lidmašīnas, bet visā pasaulē - 387.

KONTEKSTS:

“Boeing 737 Max” lidmašīnas nežēlastībā krita pēc svētdien, 10. martā, notikušās aviokatastrofas Etiopijā, kurā gāja bojā 157 cilvēki. Tikai pirms nepilniem pieciem mēnešiem Javas jūrā avarējusi cita “Boeing 737 Max 8” lidmašīna ar 189 cilvēkiem. Pastāv bažas, ka tam par iemeslu ir automātiskā sistēma, kas izraisa lidmašīnu pikēšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti