Biznesa inkubatoros radīti ap 800 uzņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Trijos gados valstī radīti 838 jauni uzņēmumi, kas devuši ap 1500 darba vietu. Tā galvenos vilcienos var raksturot Latvijas Biznesa inkubatoru darbību. Šīs institūcijas pamatuzdevums ir sniegt konsultācijas un arī atbalstu, uzsākot uzņēmējdarbību. Šobrīd Biznesa inkubatoru darbību reģionos finansiāli nodrošina Eiropas Struktūrfondu programmas, kas gan beidzas līdz ar nākošo gadu, un tagad ir neziņa par nākotni. Par to savas bažas pauž arī Valmieras biznesa un inovāciju inkubatora darbinieki un uzņēmēji.

Šobrīd Valmieras biznesa un inovāciju inkubatora paspārnē darbojas ap 50 uzņēmumu. Viens no veiksmīgākajiem stāstiem ir informācijas tehnoloģiju jomā.

„Kā grupa mēs esam astoņās valstīs, tas ir vērā ņemams resurss. Mēs eksportējam savas zināšanas un prasmi un darām to veiksmīgi,” „Wunderkraut Latvija” vadītājs Ernests Gabrāns stāsta, ka sākumā viņi bija Vidzemes augstskolas studenti, kuriem bija sava biznesa ideja. Protams, to īstenot varēja mēģināt jau arī pašu spēkiem, bet kā atzīst Gabrāns, tad ceļš būtu daudz sarežģītāks un garāks. „Ir būtisks atbalsts no inkubatora puses sākuma stadijā, lai saprastu, kā uzņēmējdarbība notiek, grāmatvedība, dokumentu sakārtošana.”

Marko fon Hoilands ir vācietis, kurš savu biznesu veido Valmierā, eksportējot šejienes preces uz Vāciju. Viņa atzinums – ar Biznesa inkubatora palīdzību ir vieglāk te atrast klientus. „Ko inkubatori dara? Palīdz ar pakalpojumiem un arī finansēm – tas ir svarīgi. Latvijā ir tā – ja tev nav 10 tūkstoši latu kontā, nav vērts sākt savu biznesu. Eiropas fondus var izmantot jaunie uzņēmēji, bet ir liela birokrātija, bez inkubatora ar papīriem galā netikt.”

Biznesa inkubatora vadītāja Elīna Leimane–Dukse vērtē, ka topošajiem uzņēmējiem palīdzība ir ne tikai iespēja inkubatorā iegūt biroja telpas, saņemt konsultācijas, bet idejas izvērtēšana. „Varbūt kādam esam arī atvēruši acis, lai saprastu, ka tas nav jādara, līdz ar to arī risks ir mazāks. Bet mēs saprotam, ka pēc šī plānošanas perioda tālāk nekas nav paredzēts. Kas būs tālāk? Vai pēc 2014.gada, kad esošais finansējums beigsies, inkubatori būs?”, šobrīd neziņas priekšā ir paši biznesa inkubatori.

„Šobrīd aptuveni 8 miljoni ir ieguldīti jaunajiem uzņēmumiem, tieši tāda pati summa jau atdota nodokļos, tātad principā jau atpelnīts,” izvērtējot Latvijas biznesa inkubatoru devumu no 2009. gada, atbalstot jaunos uzņēmējus, tas liecina, ka pienesums Latvijas ekonomikai ir dots.

Valmieras Biznesa un inovāciju inkubatorā tagad sākusies jaunu ideju pieņemšana, lai labākās no tām varētu saņemt inkubatora atbalstu un tiktu īstenotas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti