Biznesa inkubatori izziņo rudens uzņemšanu pirmsinkubācijas programmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Biznesa inkubatori izziņo rudens uzņemšanu pirmsinkubācijas programmā. No 1. līdz 20. septembrim sešu mēnešu apmācību programmā tiks uzņemti 260 biznesa ideju autori visā Latvijā. 15 no tiem Daugavpils inkubatorā, kas ir viens no līderiem uzņēmējdarbības jomā. Idejas, ko biznesā realizē jaunie uzņēmēji, ir visdažādākās, sākot no rotaļlietām bērniem un barību mājdzīvniekiem, līdz interneta vidē popularizētiem Latvijā ražotiem produktiem. 

Biznesa inkubatori izziņo rudens uzņemšanu pirmsinkubācijas programmā
00:00 / 05:06
Lejuplādēt

"Mēs esam uzņēmums, kas palīdz e-komercijas kompānijām attīstīties, palielināt pārdošanas apjomus," jau gandrīz gadu e-komercijas jomā ar Daugavpils biznesa inkubatora atbalstu veiksmīgi tirgū sevi izpauž divu cilvēku savienība Daugavpils uzņēmumā SIA "Chatsmart International".

"Redzējām, ka bija milzīgs pieprasījums pēc tā, lai apmierinātu pieprasījumu, izveidojām savu piedāvājumu," uzņēmums palīdz popularizēt preces, kas interneta vietnēs ir ļoti pieprasīta lieta, stāstīja uzņēmuma pārstāvis Renarts Škutelis. "Mēs palīdzam e-veikaliem vai vietējiem ražotājiem attīstīt preču pārdošanu internetā, tiešsaistē, veidojam arī video, kas piesaista un sekmē pārdošanu. Arvien vairāk uzņēmu pāriet uz e-komercijas modeli, tāpēc mums ir diezgan liels pieprasījums un diezgan daudz klientu."

Jau desmitos tūkstošos eiro ir mērāms šī uzņēmuma apgrozījums gadā. Bet inkubators bija kā atspēriena punkts.

Līdzīgi te biznesa inkubatorā savas idejas dzīvē sāka īstenot arī Andrejs Semjonovs, sākot ražot specifiskas rotaļlietas bērniem: "Esam uzņēmums "BusyKid". Ražojam konstruktorus bērniem, kas attīstīta smalko motoriku pirmsskolas bērniem līdz trīs gadu vecumam. Tā ir speciāli izstrādāta metode, kas iekļauj sevī tādus atslēgas elementus, kas attīsta bērnu domāšanu, iztēli. To, kas bērnu attīstībai ir nepieciešams."

Daugavpils biznesa inkubators ir veiksmīgs piemērs Latvijas mērogā, tā šī inkubatora darbību analizēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns: "Daugavpils biznesa inkubators ir viens no līderiem starp visiem inkubatoriem tieši uzņēmumu ziņā, kas nodrošina vislielāko eksporta apjomu un līdz ar to arī nodokļu nomaksu. Tikai no Daugavpils biznesa inkubatora eksporta apjoms ir bijis 28 miljonu eiro apmērā un nomaksātie nodokļi bija 9,4 miljoni eiro. Abās šajās pozīcijās Daugavpils inkubators ir līderis."

Faktiski piecu gadu laikā tikai Daugavpils inkubators, kā stāstīja tā vadītājs Andrejs Zelčs, ļāva biznesa idejas realizēt vairākiem simtiem jauno uzņēmēju: "Katru gadu uzņemot vidēji ap 40 jaunu dalībnieku, var saskaitīt, ka ap 200 jauno ideju autoru pie mums ir bijis."

Šobrīd Daugavpils inkubators, kā stāstīja Zelčs, līdzīgi kā citi šāda veida inkubatori valstī, gatavojas jauno uzņēmēju pieteikumam pirmsinkubācijas procesam.

"Septembrī būs uzņemšana pirmsinkubācijā, pretendentiem ir jābūt tikai sapratnei, ka grib attīstīt kādu biznesu, lai ir sapratne, kādā virzienā. Un jābūt apņēmībai darīt pašam, mēs uzņēmēju vietā neko nedarām. Mēs rādām tikai tos virzienus, parādam tikai tās durvis, pa kurām būtu jāiet. Un tas ir darbs priekš sevis. Es aicinātu katru, kurš grib sevi izmēģināt kā uzņēmēju, pieteikties, jo tā ir iespēja, lai saprastu, vai varu būt uzņēmējs. Ja ir laba ideja, tad atrast finansējumu mūsdienās nav problēma," stāstīja Zelčs.

Biznesa inkubatoru darbs pēc valsts plāna tuvojas nobeigumam, taču tas noteikti neapstāsies, funkcija ir nepieciešama, atzina LIAA direktors Rožkalns.

"Mēs saredzam, ka šī programma jāturpina arī nākotnē, to virza arī Ekonomikas ministrija. Nākamajā plānošanas periodā plānots, ka inkubācijas pakalpojums būs pieejams plašā pārklājumā Latvijas teritorijā, kas ir būtiski jaunajiem uzņēmumiem," atzīmēja Rožkalns.

Respektīvi, uzņēmējiem būs jāgaida jaunā plānošanas perioda sākums, bet pirmos iedīgļus šajā sfērā jau varēs gūt, piesakoties ar septembri pirmsinkubācijas programmā. Tā ir orientēta uz ikvienu, kurš vēlas pārliecināties par savas biznesa idejas dzīvotspēju, apgūt jaunas un noderīgas prasmes vai spert pirmos soļus sava biznesa attīstībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti