Eiro fokusā

Latvijā filmas uzņem arvien vairāk ārvalstu pārstāvju

Eiro fokusā

Problēmas ar kredītmaksājumiem. Kā komercbankas palīdzēs saviem klientiem?

Biznesa ideju konkursa "Laukiem būt!" laureāte no Latgales audzēs bišu mātes

Biznesa ideju konkursa «Laukiem būt!» laureāte no Latgales audzēs bišu mātes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Noslēdzies tradicionālais Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotais konkurss "Laukiem būt!". Šogad tajā sava biznesa plānu iesniedza rekordliels jauniešu skaits – 68 jaunie uzņēmēji no visiem Latvijas reģioniem. Jaunieši atzīmēja, ka uzvara šādā konkursā ir ne tikai prestiža jautājums, bet arī reāls finansiāls atbalsts biznesa attīstīšanai. 

Balvu novada Bērzkalnes pagastā dzīvojošā 24 gadus vecā Diāna Garjāne ir viena no 68 jaunajiem uzņēmējiem, kas šogad ir ne tikai piedalījusies Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra  rīkotajā konkursā "Laukiem būt!", bet arī kategorijā "Uzņēmējdarbības ideja lauksaimniecības nozarē un Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana" ierindojusies  3. vietā.

"Saimniecībā man ir reģistrēts bišu ganāmpulks, pagaidām ir 14-15 bišu saimes. Ar biškopību es darbojos kādus piecus gadus," stāstīja Garjāne, atklājot, ka viņas biznesa ideja – bišu māšu audzēšana.

"Bišu māte saimē ir svarīgākais īpatnis. No viņas ir atkarīga bišu saimes kvalitāte, tās ģenētiskās īpašības un, ja tā ir ražojošā drava, tad arī saimes produktivitāte. Mātes es audzēju ar tādu "Nicot" sistēmu. Noķer bišu māti, ieliec "Nicot" sistēmā, tā saucamajā izolatorā. Pēc 17 dienām māte jau ir izšķīlusies un izaugusi," klāstīja biškope. 

Jauniete uzskata, ka mūsdienās, kad pesticīdu lietošana lauksaimniecībā ietekmē arī bišu saimju veselību un ģenētiku, ir svarīgi izaudzēt spēcīgas bišu mātes. Tāpēc pēc biškopja profesijas iegūšanas Smiltenes tehnikumā nolēmusi savas biznesa idejas īstenošanai nepieciešamo finansējumu iegūt, startējot jauno uzņēmēju konkursā "Laukiem būt!".

"Projekts tapa tāpēc, ka man jau bija bišu saimes, bet vajadzēja kvalitatīvas bišu mātes. Tā arī aizgāja. Es kopā ar konsultantu uzrakstīju “Laukiem būt!” biznesa plānu. Tiku pusfinālā un tad finālā. Gala rezultāts - 3. vieta," klāstīja Garjāne.

Garjāne stāstīja, ka par piešķirto naudas balvu – tie ir 1200 eiro – viņa iegādāsies mazos bišu stropus, kur audzēt bišu mātes, palielinās bišu saimju skaitu, kā arī audzēs bišu mātes pārdošanai. Sezonā viņa plāno izaudzēt 200 bišu mātes.

Latvijā jau astoto gadu ikviens jaunais lauku uzņēmējs, kurš piedalījies Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotajās mācībās, var pieteikties dalībai konkursā "Laukiem būt!". Kā atklāja centra Lauku attīstības nodaļas vadītāja Elīna Ozola, vidēji ik gadu konkursā piedalās aptuveni 50  jaunie uzņēmēji.

"Šogad bija rekordliels konkursam pieteikto biznesa plānu skaits – 68. Katru gadu ir kaut kas, kas jauniešiem šķiet  aktuāls un uz ko šīs biznesa idejas tiek virzītas. Šogad izbrīnīja, ka tik salīdzinoši nedaudz bija ideju lauksaimniecībā un pārtikas produktu ražošanā,  bet  bija daudz dažādu ar pakalpojumu, kas risina stresa  problēmas, ļauj cilvēkiem atpūsties no ikdienas, no stresainas dzīves," teica Ozola.

Kopējais  konkursa "Laukiem būt!" balvu fonds ir 20 000 eiro, kas tika sadalīts četrās kategorijās – lauksaimniecības nozare, nelauksaimniecības nozare, ražošana vai pakalpojumu sniegšana, lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana.  Vislielākā aktivitāte reģionos ir no jauniešiem Vidzemē – 19 biznesa plāni, un Latgalē –  arī 19 biznesa plāni.  Šogad biznesa idejas konkursam iesniedza 68 dalībnieki, kas ir rekordliels jauniešu skaits.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti