Biteniece Gunta Some no Augšdaugavas: Šis ir bijis medus gads

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijā ir vairāk nekā 100 tūkstoši bišu saimes un šogad izdevies ievākt labu daudzumu medus. Tā, analizējot bišu pienesumu dravās, secinājuši vairums Latvijas biškopju. Lai arī vasara dabas apstākļu ziņā biškopībā bijusi neprognozējama, galarezultāts priecē, atzina Augšdaugavas novada Višķu pagasta biškope un Latvijas Biškopības biedrības Daugavpils nodaļas vadītāja Gunta Some.

«Šis ir bijis medus gads» – saruna ar bitenieci Guntu Somi no Višķu puses
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Bites pastrādājušas čakli, ir gan labs medus, gan citas biškopības produkcijas pienesums, kas ļauj biškopjiem tirgū vairot un dažādot piedāvājuma klāstu. Covid-19 situācija savas korekcijas nozarē ieviesa, tomēr pieprasījums pēc medus un noiets tirgū audzis, viešot cerību, ka biškopība attīstīsies, un šobrīd svarīgākais biškopjiem ir labi pastrādāt, lai sagatavotu savas dravas jau jaunajai sezonai.

Bitenieces Guntas Somes bišu audzētava Augšdaugavā
Bitenieces Guntas Somes bišu audzētava Augšdaugavā

Drošais un miermīlīgais bišu strops ar numuru "6" ir viens no 25 stropiem Višķu pagasta Kazulīšu zemnieku saimniecības "Līdumi" bišu dravā, kas pēc vasaras darba, kā Latvijas Radio izrādīja biškope Gunta Some, tiek sagatavots ziemas mieram un bišu atpūtai.

"Vasara ir beigusies, darba laiks ir beidzies, bitēm vairs nav ko īsti darīt. Gribētos, bet darīt nav ko. Uzklājam linu sedziņas, uzliekam paparžu spilventiņus un, kā bērniem sakām, lai bitītes guļ līdz pavasarim,"

sacīja Some.

Tikmēr dravniekiem sākas jauns un atbildīgs darba periods. "Jāpārbauda bišu veselības stāvoklis, jāpaskatās, vai pietiks barības ziemai. Darba jau katrai dienai pietiek – gan pie bitēm, gan pie rudens darbiem, kas saistās ar produkcijas savākšanu, fasēšanu, sagatavošanu. Ir ko pastrādāt," skaidroja biškope.

Biteniece Gunta Some no Augšdaugavas
Biteniece Gunta Some no Augšdaugavas

Tas ir laiks, kad dravnieks var atskatīties uz šī gada bišu pienesumu - medus ražu. Šis Gads bijis labs, Latvijas Radio atzina Some.

Viņa skaidroja: "Parasti jau medus raža ir tas, pēc kā nosaka, vai ir labs biškopim gads bijis vai nē. Arī par pārējo produkciju – vai ir bijis daudz bišu maizes, kādi ir bijuši ziedputekšņi laikā, kad tos vērts ienest. Šis gads ir bijis galu galā labs! Pavasaris sākās ļoti interesanti, tas bija diezgan vēss, līdz pat maija beigām īsti nevarēja saprast, kāda būs nākamā sezona, bija diezgan dramatiski pavasarī. Bet sākās vasara, tad sākās karstumi, tad lietavas, bija dažādi, taču kopumā gads biškopjiem bija labs."

Medus nav vienīgais biškopības produkts, ko var uzskatīt par bišu pienesumu. Līdumu saimniecībā vērtē gan bišu maize, kā arī citi produkti. "Produkcija ir iegūta pietiekošā daudzumā, gan ziedputekšņi, gan bišu maize, gan propoliss. Mums jauns produkts ir tējzāles medū, kur vienā karotē ir apvienotas gan medus pozitīvās īpašības, gan, piemēram, kumelītes vai piparmētras medū," viņa sacīja.

Katram dravniekam savu bišu medus ir visgaršīgākais, Līdumu saimniecības medus dažādos konkursos ir laureāts jau vairāku gadu garumā, pērn bija bronzas medaļa Vislatvijas konkursā "Novada iecienītākais medus" par ievākto dažādu ziedu medu.

Biškope teica:

"Mums ir dabiskās pļavas, augļu dārzs. Vienveidīgu ziedu mums nav, līdz ar to top dažādu ziedu medus, tas ir garšīgs."

Dāsnie biškopji

"Mēs pagājušā gada nogalē nolēmām, ja mūsu produkcijai nav noieta tirdziņos, kas uz to brīdi bija slēgti, tad mēs varam savu medu ziedot labdarībai. Pērn medu dāvājām slimnīcas mediķiem, tiem, kas tieši aprūpēja Covid-19 slimniekus, arī šogad mēs savāksim medus spainīšus, ziedosim, lai iepriecinātus vai nu bērnus vai kādu citu, kam tā būs ļoti laba dāvana," informēja Some.

Biteniece Gunta Some no Augšdaugavas
Biteniece Gunta Some no Augšdaugavas

Latvijas Biškopības biedrības Daugavpils nodaļā, kuru Gunta Some vada, ir pāri par 100 biedru ar bišu saimju skaitu līdzīgu, kā viņas saimniecībā – 25-30.

"Biškopība jau ir ļoti sena, mūsu reģionā ir biškopji, kuri nodod no paaudzes šo nodarbošanos, šo arodu. Mūsu nodaļā ir vairākas tādas ģimenes, kur tēvs un dēls un arī mazdēls ir biedrībā un kopj bites," viņa sacīja un norādīja, ka nozare nezūd, tā attīstās.

Pieprasījums pēc medus kā veselības produkta un noiets tirgū aug, cerīga bija Some: "Interese par visiem mūsu ražotajiem produktiem nezūd. Pēc aptaujas datiem puse Latvijas iedzīvotāju vismaz reizi vai vairāk nedēļā izmanto medu, tātad ir cerība, ka šis produkts nepazudīs no iedzīvotāju galdiem."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti