Eiropa šodien

Brisele satraukta, ka cīņā ar viltus ziņām varasiestādes var nonākt līdz cenzūrai

Eiropa šodien

Vācija publicējusi jaunu plānu sadarbībai ar Āfriku

ES turpina diskutēt par pesticīdu ierobežojumiem saistībā ar bišu aizsardzību

Bišu saimju ES kļūst vairāk, bet to veselības sargāšanai ES patur pesticīdu ierobežojumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropā pēdējos gados pieaudzis bišu saimju skaits, taču Eiropas Komisija arvien uzsver nepieciešamību ievērot atsevišķu pesticīdu aizliegumus, lai saudzētu bišu veselību. Konkrēti neonikotinīdi aizliegti pirms pāris gadiem, lai dotu laiku papildu pētījumiem par to ietekmi uz bitēm. Pētījuma gala atzinumu plānots nodot līdz šī gada beigām, kad arī tiks diskutēts par turpmākajiem pesticīdu ierobežojumiem.

Vērtējot aizvadīto periodu biškopības nozarē, Eiropas Komisijas ziņojumā norādīts, ka Eiropas Savienībā (ES) arvien pieaudzis bišu saimju skaits, kas kopumā dalībvalstīs sasniedzis 15,7 miljonus. Tas ir par 12% vairāk nekā 2013.gadā. Tiesa gan, pašu biškopju skaits Eiropā ir krities par 4%.

Lai arī bišu skaits ir lielāks, Eiropas Komisija arvien vērš uzmanību uz bišu veselību, un komisijas pārstāvis Enriko Brivio norāda, ka pirms pāris gadiem noteiktie pesticīdu aizliegumi joprojām ir aktuāli, lai nekaitētu bitēm. “Kā zināms, ir noteikti ierobežojumi attiecībā uz neonikotinīdu lietošanu lauksaimniecībā, un Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde šoruden ir noslēgusi papildpētījumus par šīm vielām, bet mums ir tikai pirmie rezultāti.

Kamēr gaidām galīgos secinājumus, visi esošie konkrēto pesticīdu ierobežojumi paliks spēkā.

Bet par nākotni šajā jautājumā Eiropas Komisija ar dalībvalstīm debatēs turpmākajās komitejās,” saka Brivio.

Pētījumi liecinot, ka pesticīdu radītie riski ir krietni lielāki, nekā secināts 2013.gadā, kad dalībvalstīs noteikts aizliegums izmantot augu aizsardzības līdzekļus, kas tiek vainoti straujajā bišu populācijas sarukšanā. Gala zinātnisko atzinumu Pārtikas nekaitīguma iestāde iesniegs līdz šī gada beigām.

Valsts augu aizsardzības dienesta eksperts Vents Ezers neizslēdz iespēju, ka ierobežojumi varētu kļūt vēl striktāki: “Trim vielām, kam pašlaik ir noteikti ierobežojumi ar mērķi panākt, lai kultūru ziedēšanas brīdī tajās nebūtu atliekvielas, šobrīd ir atsevišķi lauku lietojumi, kas uzskatāmi par bitēm drošiem. Bet, izvērtējot papildu informāciju, varētu tikt noteikti papildu piesardzības pasākumi un šādu lietojumu aizliegt.”

Latvijas Biškopības biedrības vadošais pētnieks Juris Šteiselis papildina –

lai arī zemnieki ar aizliegumu bijuši neapmierināti arī Latvijā, šobrīd, veicot medus analīzes, konkrētās vielas netiek atrastas.

“Laba ziņa, ka mēs jau pagājušajā gadā sākām diezgan cītīgi pārbaudīt produkcijas kvalitāti uz pesticīdiem. Galvenais kritiskais augs mums ir rapsis. Mēs redzam ļoti labi –

ja zemnieks lieto ķimikālijas atbilstoši etiķetei un rekomendētajam daudzumam, tad produkcijā praktiski nav pesticīdu vai tie ir pieļaujamās robežās.

Analīzēs aizliegtie produkti neparādās, bet parādās tie, kas ir atļauti un tiek lietoti,” norāda Šteiselis.

Eiropas valstīs vidēji gadā saražo 250 tūkstošus tonnas medus. Eiropas Savienība ir otrais lielākais medus produkcijas ražotājs pēc Ķīnas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti