Krustpunktā

Uldis Augulis par izmaiņām pensiju jomā nākotnē, sociālo iemaksu norvirzīšanu veselībai

Krustpunktā

Sportistu drošība treniņos uz šosejām: bērnu grupām obligāti jābūt pavadošam transportam

Izveidot savu mazo biznesu Latvijā ir gan dārgi, gan birokrātiski sarežģīti

«Bistro Frics» veidotājs: Mazais bizness nedrīkst būt tik smags kā «pārpeldēt upi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Mazā biznesa radīšana un attīstīšana Latvijā nedrīkst būt tik smaga kā „pārpeldēt upi”, kurā uzņēmēji ir dažādu prasību un institucionālu slogu pārlieku nomākti.

 Operācija “Bistro Frics”

Uzdevums: kādi ir izdevumi, sākot mazo biznesu; cik vienkārši un ātri ir saņemt visas atļaujas

Operācijas laikā īstenotais bizness: frī kartupeļu ātrās ēdināšanas uzņēmums, kas  tirgo uz vietas pagatavotus frī kartupeļus ar dažādām mērcēm, kafiju, tēju un limonādi.  

Operācijas vieta: Jūrmala, Jomas ielas, īrēta mājiņa ar terasi un virtuvi.  
Taupības labad mājiņu nolemts atjaunot iepriekšējo krāsojumu, logos ielīmēt dzeltenas līmplēves bistro zīmola krāsā un uzlikt uz tās izkārtni ar nosaukumu.  Uz terases - divi cenu dēļi, četri galdi ar krēsliem un saulessargiem.

Operācijas ilgums: Šoreiz nav atkarīgs no veidotājiem, ilga 4 mēnešus
Iesaistīti: Aptuveni 20 cilvēki
Ieraksti ar slēptajām kamerām:  Vairāk nekā 100

Tā diskusijas laikā pauda LTV žurnālists Guntis Bojārs, kura vadītā raidījuma „Aizliegtais paņēmiens” sižeti par „Bistro Frics” radīšanu un attīstīšanu ieguvuši lielu popularitāti.

Bojārs klāstīja, ka Latvijā attiecībā uz uzņēmējdarbību valda saspringums, tostarp no ierēdņu puses, ka attīstīt mazo biznesu nozīmē pārcilvēka darbu. Piemēram, Itālijā un Francijā, kur ir mazo kafejnīcu kultūra, vai Ķīnā, kur arī ir daudz mazu veikaliņu, mazā biznesa īpašnieki apzinās, ka viņi ar savu darbu bagāti nekļūs, taču tā attīstīšana nav arī pārcilvēciskas mokas.

Viņaprāt, ja cilvēkam Latvijā ir 1000 eiro ietaupījums, tad tam vajadzētu būt pietiekami, lai sāktu nelielu uzņēmējdarbību. Taču Latvijā ar to ir par maz.

Papildus grūtības sagādā ierēdņu attieksme. Viņaprāt, tādi ierēdņi kā būvvaldes vecākā būvinspektore Aina Birina ir nevis jāsoda ar algas samazinājumu, bet uzreiz jāatlaiž. Tāda rīcību kalpotu par biedu citiem ierēdņiem.

Ziņots, ka LTV raidījums „Aizliegtais paņēmiens” ir sācis raidījumu sēriju par „Bistro Frics” – jaundibinātu uzņēmumu, kas vēlas atvērt ēstuvi Jūrmalā. Sērijas mērķis ir izzināt, cik grūti vai viegli ir uzsākt mazo biznesu Latvijā – ar kādām prasībām tam ir jāsaskaras un cik lieli birokrātiski šķēršļi jāpārvar.

Līdz šim par nelikumīgu rīcību amatu, visticamāk, zaudēs Jūrmalas pašvaldības policists Inguns Pičs, kurš pēc tam draudēja LTV žurnālistam, kā arī kāda Pārtikas un veterinārā dienesta inspektore, kas par samaksu piedāvāja sagādāt apliecību. Savukārt Birinai par paviršu attieksmi - disciplinārsods.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti