Bīstamais mēris mājas cūkām uzliesmo Lietuvā, Igaunijā un Polijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jūnija beigās un jūlija sākumā Āfrikas cūku mēris (ĀCM) ir uzliesmojis Lietuvā, Igaunijā, kā arī šogad pirmo reizi konstatēts Polijā, ziņo Pārtikas un veterinārais dienests, atgādinot Latvijas cūkkopjiem būt uzmanīgiem.

Polijā Āfrikas cūku mēris konstatēts 23. jūnijā – novietnē, kurā tika turēta 261 cūka, Lietuvā mēris konstatēts trešdien, 29. jūnijā, nelielā piemājas saimniecībā ar trim cūkām, bet piektdien, 1. jūlijā, Āfrikas cūku mēris konstatēts arī Igaunijā – piemājas saimniecībā ar sešām cūkām, norāda dienests.

Latvijā šogad Āfrikas cūku mēris ir konstatēts tikai meža cūkām – reģistrēti 517 saslimšanas gadījumi, no tiem 20 šonedēļ.

Lai cūkas nesaslimtu, dienests atgādina vairākus biodrošības noteikumus, kas jāievēro cūkkopjiem. Pirmkārt, nedrīkst turēt cūkas āra aplokos; jānovērš to kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem; nedrīkst pieļaut savvaļas putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās; nedrīkst lietot pakaišus, ja pastāv aizdomas, ka tiem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki; cūkas nedrīkst barot ar zaļbarību, tostarp ar pagalmā pļautu zāli; kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kuri netiek valkāti ārpus novietnes; pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietne regulāri jātīra un jādezinficē.

Āfrikas cūku mēris ir neārstējama dzīvnieku infekcijas slimība, ar kuru slimo gan mājas, gan meža cūkas.

Pēdējais saslimšanas gadījums ar Āfrikas cūku mēri mājas cūkām Latvijā konstatēts 2015. gada septembrī.

Kopumā pērn Āfrikas cūku mēra dēļ bija jāiznīcina 213 mājas cūkas, bet gadu iepriekš – 2014. gadā – 564 mājas cūkas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti