Dienas ziņas

Lietus ārkārtas situāciju lauksaimniecībā nemazina

Dienas ziņas

"Sveika, Latvija!" jaunieši tiekas ar vienaudžiem

Bažas, vai bitēm pietiks nektāraugu

Biškopjiem bažas, vai bitēm pietiks nektāraugu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Neierasti siltā pavasara dēļ daudzi augi šogad ziedēja agrāk un bitenieki pie pirmā medus tika jau maija vidū. Kaut arī sezona iesākusies labi, tagad biškopjiem ir bažas, vai jūlijā un augustā bitēm pietiks nektāraugu, jo daudzi izziedējuši jau gandrīz mēnesi agrāk. Ja bitēm iestāsies bezienesuma periods, saimniekiem būs jādomā par saimju piebarošanu, un tas radīs papildu izmaksas.  

Bitenieks Rolands Krevics vērtē, ka pavasaris ienesuma ziņā bijis ļoti labs, saimniecībā iegūti jau vairāk nekā 200 kilogrami medus, taču nevarot zināt, kā ar medus ražu būs turpmāk, jo silto laikapstākļu dēļ daudzi nektāraugi noziedējuši agrāk nekā ierasts. Līdz ar to, iespējams, jau vasaras vidū biškopjiem būs jādomā par saimju piebarošanu.

“Piebarošana - tā ir bišu saimes glābšana, bet tie ir izdevumi, jo loģiski būtu tad, ja dzīvnieks spēj pats sev nodrošināt barību vasarā, kas ir obligāti. Ja vasara, no ienesuma viedokļa raugoties, ir bijusi ne tik veiksmīga, tad arī biškopim raža ir mazāka, līdz ar to lielāki izdevumi, bišu saimi sagatavojot ziemai, jo vienkārši agrāk būs jāsāk piebarot,” skaidro Rolands Krevics.

Tāpēc biškopjiem arī pašiem ir jānodrošina nektāraugu platības.  Pie mājas Rolands iesējis bišu amoliņu, kas šobrīd zied un nodrošina bites ar nektāru. Kopumā biškopim ir aptuveni 100 saimes, un lielākā daļa, kā viņš pats teic, aizvestas ganībās uz Ādažiem, pie viršu platībām.

Savukārt bitenieka Aivara Radziņa vairāk nekā 100 bišu saimes nektāru ievāc Piebalgas pakalnos, kas bagāti dažādiem ziediem. Līdz ar to arī medus esot citādāks. Saimnieks vērtē, ka sezona iesākusies necerēti labi - pirmais medus šogad ievākts rekordātri, 20. maijā, bet to, ka raža arī turpmāk būs tik laba, bitenieks neņemas apgalvot.

“Nektāram ir svarīga ne tikai saule un temperatūra, nektāram ir svarīgs arī mitrums un arī tas, cik bagātīgi mums ir mēslojums vai šīs iespējas augam augt. Ja augam kāda no šīm daļām trūkst, tad arī tas nektārs neizdalās,” stāsta Aivars Radziņš.

Bitenieki smej, ka ar bitēm patiešām nekad neko nevar zināt un šobrīd vēl grūti prognozēt kopējo medus ražas apjomu, taču, tā kā daudzi augi noziedējuši teju mēnesi agrāk, ļoti iespējams, ka vasaras beigās ienesums būs mazāks.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti