Biškopji atzinīgi vērtē prasību norādīt medus izcelsmes valsti un reģionu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ministru kabineta noteikumu projekts, ko otrdien skatīs un, iespējams, akceptēs valdība, paredzēs prasību etiķetēs norādīt medus izcelsmes valsti un reģionu. Bitenieki šo novitāti gaida ar cerībām.

Viņi saka, ka kaimiņvalstīs jau sen šī sfēra ir sakārtota, un šie noteikumi arī Latvijā likumdošanā viesīs savas korekcijas.

Tomēr tas nedod garantijas, ka medus pārdevēji būs godprātīgi, tāpēc lielāks darbs un atbildība būs kontrolējošām iestādēm, kam jāuzrauga medus kvalitāte un izcelsme, uzver Latvijas biškopji.

Tomēr pieredzējušais biškopis Vilhelms Jackevičs no Aglonas novada, kuram dārzā ir ap piecdesmit bišu stropu, saka, ka nav pārliecības un ticības, ka jelkādi noteikumi dos drošu garantiju, ka medus, ko pērk tirgū vai veikalos, ir Latvijas izcelsmes.

Kaimiņvalstīs medus ražošanas un pārdošanas likumdošana ir vairāk sakārtota, tagad arī Latvija dodas tajā pašā virzienā, atzīst biškopis, Latgales reģiona biškopības eksperts-konsultants un Latvijas biškopības biedrības valdes loceklis Guntars Melnis.

Viņaprāt, šobrīd svarīgākas būs tieši kontrole, lai pircēji zina, no kurienes nāk medus, vai medus ir Latvijas izcelsmes. „Ja mēs skatāmies marķējumu „Polija” un „Lietuva”, tad pat uz medus ir enerģētiskā vērtība (..) Mēs tikai tagad to darām. Es domāju, ka tā ir likumdošanas sakārtošana (..),” saka Melnis.

„Bitenieki” cer, ka likumdošana sakārtos medus nozari, bet pircējiem būs iespēja gūt vairāk informācijas par iegādātā medus izcelsmi

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti