Biržu indeksi aug un naftas cenas krītas, mazinoties satraukumam par ASV-Irānas konfliktu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

ASV un Eiropas akciju tirgos trešdien bija kāpums, bet naftas cenas kritās, mazinoties satraukumam par ASV-Irānas konfliktu. 

Irānas amatpersonu un ASV prezidenta Donalda Trampa izteikumi būtiski mazināja saspīlējumu un veicināja naftas cenu samazināšanos.

Irānas ballistisko raķešu triecieni pret ASV spēkiem Irākā, kas bija atriebība par Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu no ASV drona izšautu raķešu triecienā, bija izraisījuši jēlnaftas cenu kāpumu Londonas un Ņujorkas biržās.

Irāna paziņoja, ka pagaidām ir "pabeigusi" savus raķešu uzbrukumus.

"Irāna, šķiet, nomierinās, kas ir laba lieta visām iesaistītajām pusēm un ļoti laba lieta pasaulei," uzrunā televīzijā pavēstīja Tramps.  

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs iepriekš tviterī ierakstīja, ka viņa valsts "nemeklē kara eskalāciju".

"Eurasia Group" prognozēja, ka Teherāna un Tramps deeskalēs krīzi, un konstatēja, ka Irānas uzbrukums "izskatījās paredzēts maksimālam pašmāju efektam ar minimālu eskalācijas risku".

SEB analītiķis Bjerne Šīldrops piebilda, ka "neseno incidentu dēļ nav zaudēts neviens piliens naftas, tāpēc naftas cena tik ātri atkrita atpakaļ".

Analītiķi arī paziņoja, ka zemākas naftas cenas daļēji izskaidrojamas ar ASV iknedēļas ziņojumu par naftas piedāvājumu, kas liecina par ASV naftas rezervju palielināšanos. 

Pasaules akciju tirgos sākotnēji bija kritums, investoriem bažījoties par ASV-Irānas konfliktu, bet Eiropas biržas lielākoties noslēdza tirdzniecības sesiju ar kāpumu, bažām mazinoties.

Volstrītā akciju cenas pieauga pēc Trampa televīzijas uzrunas. Visi trīs galvenie Volstrītas indeksi palielinājās, un indekss "Nasdaq Composite" pat sasniedza jaunu rekordu.

"Vismaz pagaidām atriebība ir palikusi mums aiz muguras," sacīja "National Securities" galvenais tirgus stratēģis Ārts Hogans. "Tirgus var doties tālāk."

Viņš arī sacīja, ka investori fokusējas uz gaidāmo ASV-Ķīnas tirdzniecības vienošanos nākamajā nedēļā un uz kompāniju ceturkšņa peļņas rādītāju paziņošanas sezonu.

ASV aviobūves uzņēmuma "Boeing" akcijas cena saruka par 1,8% pēc Ukrainas aviokompānijas "Ukraine International Airlines" lidmašīnas "Boeing 737-800" katastrofas. Lidmašīna, kurai bija paredzēts doties uz Kijevu, trešdienas rītā nogāzās pēc pacelšanās no Teherānas Imama Homeini lidostas. Lidmašīnā bija 176 cilvēki, kas visi tiek uzskatīti par bojāgājušiem.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" trešdien pieauga par 0,6% līdz 28 745,09 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 0,5% līdz 3253,05 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par 0,7% līdz 9129,24 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 trešdien pieauga par mazāk nekā 0,1% līdz 7574,93 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 palielinājās par 0,7% līdz 13 320,18 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 kāpa par 0,3% līdz 6031,00 punktiem.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena trešdien kritās par 4,9% līdz 59,61 ASV dolāram par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā saruka par 4,1% līdz 65,44 dolāriem par barelu.

Eiro vērtība pret ASV dolāru trešdien kritās no 1,1153 līdz 1,1105 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru saruka no 1,3126 līdz 1,3095 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās no 108,44 līdz 109,13 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās no 84,97 līdz 84,79 pensiem par eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti