Birža piemēro uzraudzības statusu «ABLV Bank»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Biržas “Nasdaq Riga” valde ceturtdien, 15.februārī, nolēma piemērot uzraudzības statusu AS “ABLV Bank”, kuru ASV finanšu iestādes vaino naudas atmazgāšanas shēmu organizēšanā un arī Latvijas amatpersonu kukuļošanā.

“ABLV Bank” biržā kotē obligācijas. “Nasdaq Riga” paziņojumā norādīts, ka uzraudzības statuss tiek  piemērots, ja iestājušies apstākļi, kuri varētu apdraudēt ieguldītāju intereses vai citos gadījumos, kad jāpiesaista to interese emitentam.

Ziņu aģentūrai LETA "ABLV Bank" grupas komunikācijas vadītājs Artūrs Eglītis komentēja, ka tā esot biržas standarta procedūra un tas nenosaka nekādus ierobežojumus: "Tas ir veids, kādā birža investoriem nodod informāciju, lai pievērstu papildu uzmanību par emitentu, piemēram, lasītu ziņas, kuras tas par sevi publicē."

Viņš arī uzsvēra, ka "ABLV Bank" šobrīd pilda visas saistības, kas attiecas uz obligācijām, un ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla ("FinCEN") ziņojuma priekšlikums neietekmējot obligāciju turētājus. "Vēlreiz apliecinām, ka bankas finanšu stāvoklis un finanšu resursu pieejamība ir pietiekami augstā līmenī," aģentūrai sacīja Eglītis.

Tikmēr LTV uzrunātie eksperti uzsver – ASV finanšu iestādes plāni par piekļuves “ABLV Bank” norēķinu veikšanai dolāros var būtiski ietekmēt bankas spēju apkalpot klientus. ''Pagaidām gan pāragri par to spriest, jo jāsaka, ka šī amerikāņu pieeja ir uzlikt maksimāli spēcīgas apsūdzības un gaida otru pusi – mēģinot tos atspēkot. Tad viņi mēģina panākt savu ar monetāriem sodiem. Tā kā vēl šis viss stāsts var beigties ar drastiskiem un drakoniskiem, un milzīgiem sodiem, ne obligāti ar tādiem, kas apdraud bankas pastāvēšanu. Protams, jādod iespēja pierādīt bankai sava taisnība,” norādīja konsultāciju kompānijas “Prudentia” partneris Ģirts Rungainis.

Tikmēr ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (“Vienotība”) paziņojis, ka Latvijas iestādes veiks pārbaudi par "FinCEN" paziņojumu, kurā "ABLV Bank" apsūdzēta kukuļdošanā un naudas atmazgāšanā.

KONTEKSTS:

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija rosinājusi "ABLV Bank" piemērot sankcijas par to, ka tā organizējusi naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas finansēt Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu un arī liela apjoma nelegālās aktivitātes Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. ASV institūcija arī paudusi, ka Latvijā trešās lielākās bankas vadība izmantojusi kukuļošanu, lai ietekmētu Latvijas amatpersonas, tādā veidā mazinot draudus savam biznesam.

Bankas vadība noliedz izskanējušos apgalvojumus, uzsverot, ka ir ieguldījusi lielus līdzekļus operāciju drošībai un atbilstībai likumam, kā arī norāda, ka jau sadarbojas ar ASV, lai tās pārskatītu savus priekšlikumus par sankcijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti