Panorāma

Roboti pilsētu ielās

Panorāma

Salmoneloze Rīgas bērnudārzos

Birokrātija nogalina mazo uzņēmēju

Birokrātija nogalina mazo uzņēmēju – Rita slēdz savu kafejnīcu Jūrmalā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Pilnīgs sviests” – tā kūku cepēja Rita Riteniece dēvē valsts iestāžu prasības mazajam uzņēmējam, kas viņas gadījumā nozīmē arī viņas sirds darba – mazas kafejnīcas – slēgšanu. Nespējot tikt galā ar daudzajām prasībām un saceļoties pret pašu pārbaudītāju ieteiktajiem melošanas paņēmieniem, Rita nolēmusi biznesu likvidēt. 

Zīmīgi, ka Rita kūkas cep Jūrmalā – pilsētā, kuras iestāžu darbu pirms gada jau izgaismoja Latvijas televīzijas raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” operācija “Frics”. Rita secina, ka kopš “Frica” laikiem nekas īpaši nav mainījies.  

Tagad Kauguru mazā kafejnīciņa “Bez E” veras ciet, nenosvinējusi savu otro dzimšanas dienu. Iemesls nav klientu trūkums, bet saimnieces Ritas nespēja tikt galā ar birokrātijas prasībām.

Katra Ritas kūka ir kā maza glezniņa, ar sezonālām ogām. Ceptas ar mīlestību jau piecos, sešos no rīta, lai pie rīta kafijas būtu svaigas maizītes. Mazā kafejnīca ir viņas pašas izlolota, visi produkti – “bez Mendeļejeva tabulas elementiem”.

Tagad ierāmēta zīmīte klientus brīdina, ka kafejnīca tiks slēgta pēc nepilnām trim nedēļām. Tur tā arī rakstīts, ka Ritai vairs nav spēka.

“Tas ir skumji...” atzīst kafejnīcas apmeklētājs Jānis.

Ar Pārtikas un veterinārā dienesta inspektoriem nesaprašanās radās picu dēļ. Ritas picas stāvēja siltā telpā aiz stikla, izrādās – tā nedrīkst, bet, ja maina aprakstu – tad drīkst.

Otrs strīds bija par lapsenēm.

“Prasīja, kā es iznīdēju lapsenes. Izrādās – jāslēdz līgums. Prasu – ko, viņi ar to līgumu 24 stundas diennaktī man tās lapsenes gaiņās? Tā taču nenotiek!”  sašutumu neslēpj Rita.

PVD pie Ritas konstatētos pārkāpumus izvērtēs nākamo pirmdien, iespējamais sods ir no 50 līdz 800 eiro. Rita sola to godīgi samaksāt, lai gan viņas kafejnīcā neapgrozās tūkstoši. No katras izceptās maizītes viņa var atlicināt dažus centus nodokļiem, īres maksai, rēķiniem, produktu iegādei.

“Nodokļi man ir 300 eiro, bet tas nav tik viegli. Es strādāju 16 stundas diennaktī,” stāsta Rita.

Kad pērn LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens” Jūrmalā atvēra savu restorānu “Frics” un ar slēpto kameru filmēja, kā patiesībā notiek pārbaudes un kā uzvedas Būvvaldes un citu iestāžu ierēdņi, Rita skrēja ātrāk mājās, lai nepalaistu garām nevienu sēriju.

“Es skatījos - jā, jā, tā, ir, tā ir! Man ir tas pats, man ir terasīte no lietotām paletēm par 100 eiro, lai to saskaņotu būvvaldē, tas maksā cik?” saka Rita.

Viņa ļoti cer, ka ar laiku kas mainīsies un mazo uzņēmēju atbalstīs, nevis tikai kontrolēs, inspicēs un sodīs.

“Es nevienam neprasu žēlsirdības dāvanu, ļaujiet man strādāt! Es gribu strādāt, man patīk strādāt,” viņa saka.

Rita drīzāk beigs elpot, nekā cept kūkas. Individuālā komersanta licenci viņa mainīs pret mājražotāja apliecību, turpinās putot, maisīt un glazēt. Un sola šajās pat telpās veidot arī kūku cepšanas meistarklases, taču sapnis par kafejnīcu ir izsapņots.  

Šo tematu “Panorāma” turpinās trešdien. Tad Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvji komentēs, kas mazās kafejnīcas darbībā ir pārkāpts un kā strādāt tā, lai ievērotu visas likuma prasības. Bet ekonomikas ministrs skaidros, kā individuālajiem komersantiem izdzīvot, neieviešot dubulto grāmatvedību un maksājot visus nodokļus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti