Panorāma

LM pārskatīs nabadzības sliekšņu aprēķināšanu

Panorāma

Latvija - soļa attālumā no eiro

Spriedze pēc paziņojuma par energobūvnieku karteli

Birkavs: Nekādas karteļa vienošanās starp uzņēmumiem nav bijis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Konkurences padomes (KP) energobūvniekiem izvirzītajām apsūdzībām būs jāiziet nopietns pārbaudījums un nekas daudz pāri no tām nepaliks, jo ir skaidrs, ka nekādas karteļa vienošanās starp uzņēmumiem nav bijis, sacīja biedrības „Būvniecības attīstības stratēģiskā partnerība” valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs.

„KP sniegto informāciju saukt par karteļa vienošanos būtu pārspīlēti, jo Latvijā pastāvošā iepirkumu sistēma un uzņēmumu savstarpējās attiecības nepieļauj šāda karteļa izveidošanu. Šāda vienošanās būtu iespējama starp dažiem uzņēmumiem, bet ne jau starp 26 uzņēmumiem,” sacīja Birkavs.

Viņš piebilda, ka, vienā dienā atsūtot uzņēmumiem KP lēmumu un vienlaikus to publiskojot presē apstākļos, kad uzņēmumu vaina nav pierādīta, KP met ēnu pār energobūvniecības uzņēmumiem, kas neesot korekta rīcība.

Birkavs piebilda, ka šī KP apsūdzība atgādina 30.gadu ASV, kur par nelikumīga karteļa veidošanu tika izvirzītas apsūdzības vairāk nekā 40 kompānijām. "Ilgstošu tiesas procesu rezultātā daži maksimālie sodi bija viena mēneša ieslodzījums vai nelieli naudas sodi. Ņemot vērā to, ka šāda apjoma lietas Latvijā nav bijušas, un to, ka pat ASV tiesu sistēma nespēja pierādīt karteļa izveidošanu, būs grūti pierādīt, ka Latvijas uzņēmumi tādu ir izveidojuši,” sacīja Birkavs.

Jautāts, kā energobūvniecības nozari varētu ietekmēt iespējamais liegums 26 energobūvniecības uzņēmumiem gadu piedalīties iepirkumos, Birkavs sacīja, ka „Latvija jau ir izdarījusi daudzas muļķības un šī būtu kārtējā muļķība”.

Viņš piebilda, ka lielākās problēmas iepirkumos rada tas, ka joprojām par uzvarētāju tiek atzīts piedāvājums ar zemāko cenu, nevis saimnieciski izdevīgākais.

„Kamēr iepirkumu izsludinātājiem nebūs profesionālas kontroltāmes, kas nepieļaus konkursos iesniegt piedāvājumus ar nepamatoti zemu cenu, valsts ar savu rīcību veicina zemākās cenas principa ievērošanu,” skaidroja Birkavs.

Viņš izteica cerību, ka Saeima jaunajā Būvniecības likumā iekļaus normu par būvuzņēmumu sertifikāciju. Šādā gadījumā uzņēmums iepirkumos iesniegs kvalifikāciju apliecinošu sertifikātu, cenas un tehnisko piedāvājumu. „Tas samazinās piedāvājumu svārstīšanos ap reālo cenu,” sacīja Birkavs.

Jau ziņots, ka KP piemērojusi 2 011 557 latu naudas sodu 26 energobūvniecības uzņēmumiem, kas vairāk nekā 300 iepirkumos kropļojuši konkurenci un sadārdzinājuši cenu, šodien žurnālistiem paziņoja KP. Uzraugu pārmetumi veltīti arī AS „Sadales tīkls” un AS „Latvenergo”.

KP energobūvnieku vienošanos iepirkumos pētīja laika posmā no 2006.gada līdz 2011.gadam.

Vislielāko naudas sodu saņēmusi SIA „Vidzemes energoceltnieks” - 471 106 lati, tai seko SIA „Latvijas energoceltnieks” (LEC) ar 309 362 latu un SIA „Empower” ar 303 638 latu sodu. Kā ziņots, līdz šim karteļdarījumos bija pieķerti tikai mazie būvnieki un maksimālais uzraugu piemērotais sods bijis 40 000 latu.

Aizliegtās vienošanās rezultātā konkurence tika deformēta 316 AS „Latvenergo” un AS „Sadales tīkls” rīkotos iepirkumos, trīs VAS „Latvijas Dzelzceļš”, divos SIA „LatRosTrans” un vienā SIA „Binders” rīkotā iepirkumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti