Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes attīstībai atvēlēs 14,9 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Bioloģiski noārdāmo atkritumu (BNA) pārstrādes attīstībai Latvijā no Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda atvēlēs 14,9 miljonus eiro. To paredz valdībā otrdien, 26. maijā, pieņemtais lēmums, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

BNA pārstrādes attīstība Latvijā ir viens no ministra Jura Pūces ("Attīstībai/Par!") piedāvātajiem pasākumiem ekonomiskās aktivitātes veicināšanai reģionos pēc Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas beigām. ES finansējuma pārdale par labu šim projektam sekmēs atkritumu pārstrādes sistēmas pilnveidi Latvijā, ļaujot ievērojami samazināt sadzīves atkritumu apglabāšanas poligonos apglabājamo mājsaimniecību radīto BNA daudzumu.

VARAM norādīja, ka saskaņā ar tās izstrādāto atkritumu apsaimniekošanas plānu un aprites ekonomikas ieviešanas stratēģiju viens no attīstības virzieniem tuvākajos gados ir katrā pašvaldībā esošajos atkritumu dalītās vākšanas punktos pakāpeniski ieviest BNA dalītās vākšanas konteinerus. Dalīti vāktus atkritumus ir iespējams lietderīgi izmantot pārstrādē vai reģenerācijā, bet tam ir nepieciešams atbilstošs apsaimniekošanas risinājums, kā arī pārstrādes iekārtas ar pietiekamām jaudām, kuru pašlaik Latvijā trūkst.

Lai izveidotu tādas iekārtas, kas ļaus pārstrādāt dalīti savāktos BNA biogāzē vai kompostā, kas ir tālāk izmantojams resurss, nepieciešami ES fondu ieguldījumi.

Pateicoties ES fondu finansējuma ieguldījumam, būs iespēja veicināt efektīvu atkritumu saimniecību, kā arī virzīties uz aprites ekonomikas īstenošanu. Turklāt pietiekams pārstrādes jaudu nodrošinājums nepieciešams arī, lai atbilstoši ES prasībām tuvākajos gados ieviestu BNA dalīto vākšanu un attīstītu BNA lietderīgo pārstrādi valsts reģionos. Tas būs nozīmīgs ieguvums arī mājsaimniecībām, jo, paplašinot šķirošanas iespējas un pilnveidojot tās kvalitāti, mājsaimniecībās samazināsies nešķiroto atkritumu apjoms un līdz ar to arī apsaimniekošanas izmaksas, skaidroja VARAM.

BNA pārstrādes projektiem pieejamais Kohēzijas finansējums būs 14,9 miljoni eiro, un to varēs saņemt atklāta projektu iesniegumu konkursā tādu pārstrādes iekārtu izveidei, kas izmanto aerobo (kompostēšanas) vai anaerobo pārstrādes metodi. Attiecīgi 2014.-2020. gada plānošanas periodā atkritumu pārstrādes attīstībai no ES fondu līdzekļiem kopumā būs ieguldīti gandrīz 50 miljoni eiro.

Projektu iesniegumu atlasi paredzēts izsludināt 2020. gada jūnijā, savukārt apstiprinātie projekti būs jāīsteno ne vēlāk kā līdz 2023. gada beigām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti