Pusdiena

Deputāti Ārlietu komisijā ar vienas balss pārsvaru atbalsta "Magņitska sarakstu"

Pusdiena

Pusdiena 25.01.2018

Bioloģiskajām saimniecībām pavasarī pietrūks lopbarības

Bioloģiskajām saimniecībām pavasarī pietrūks lopbarības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lopbarības trūkuma dēļ bioloģiskās saimniecības varēs pieteikties kādu laiku dzīvniekus barot arī ar nebioloģisku pārtiku. Tas gan nenozīmē, ka līdz patērētājam šo saimniecību ražotā pārtika nonāks ar bioloģiska produkta marķējumu. Tie, kas tādu iespēju izmantos, šajā laikā saražoto produkciju nevarēs realizēt tirgū kā bioloģisko pārtiku. Tādēļ pagaidām šo plūdu seku atvieglojumu zemnieki maz izmanto. 

Ārkārtas dabas apstākļi kopš vasaras nogales lieguši sagatavot arī bioloģisko lopbarību pietiekamā daudzumā un kvalitātē. Dzīvnieku barošanas prasībās ir iespējamas atkāpes no Eiropas Savienības (ES) normatīviem. Katastrofas gadījumos, piemēram, plūdos zemniekus pārraugošās institūcijas uz laiku drīkst atļaut atsevišķiem uzņēmējiem izmantot nebioloģisku barību dzīvniekiem.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) eksperts Māris Eiklons norāda, ka pagaidām bioloģiskie zemnieki šim atvieglojumam piesakās nelabprāt

– saņemti divi iesniegumi, kas esot kāds piena lopkopis un aitu audzētājs, kam arī PVD izsniedzis atļaujas dzīvnieku barošanā izmantot  nebioloģisku barību.

Daudzām bioloģiskajām saimniecībām pietrūks lopbarības pavasara mēnešos, vērtē Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis.

Katrai saimniecībai gan ir pašai jācenšas arī pārskatīt barības devas, jo barošana ar citu barību nozīmē uz laiku atteikties no bioloģiskās pārtikas tirgus nišas.

"Ja lietos konvencionālo lopbarību, tad būs tālejošas sekas, ka šo saražoto produkciju nevarēs vairs nopirkt kā bioloģisko produkciju tajā laikā, kad tiek barots dzīvnieks, un vēl pēc tam ir pārejas periods - pusgads līdz gadam, kurā nevar produkciju realizēt kā bioloģisku. Un tas rada būtisku ekonomisko ietekmi uz saimniecību. Pazaudēts tiek pircējs, piemēram, piena pārstrāde, kas pērk bioloģisko pienu. (..) Daudz sarežģījumu. Bet biedrība vāc informāciju, kam trūkst un kam ir bioloģiskās lopbarības pārpalikumi, lai zemniekiem nav jāsper radikāli soļi un jālieto konvencionālā lopbarība," teica Norkārklis.

Norkārklis saka, ka krīze bioloģiskajās saimniecībās tādēļ nav iestājusies, un cer, ka daudzus tas neskars. Vairāk situācija aktuāla piena lopkopjiem, jo mainīgās barības devas un sastāvs var ietekmēt piena izslaukumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti