Dienas ziņas

Novados gatavojas Latvijas simtgadei

Dienas ziņas

Apmāca būvniekus energoefektīvā celtniecībā

Joprojām nav izmaksāta kompensācija

Bijušie metalurgi solījumiem vairs netic un gatavi tiesāties par neizmaksātām kompensācijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vairāki bijušie AS “KVV Liepājas metalurgs” darbinieki pauž gatavību sūdzēt savu bijušo darba devēju tiesā, jo pēc atlaišanas pērnā gada novembrī joprojām nav saņēmuši visu   kompensāciju. Uzņēmuma valdes loceklis Igors Talanovs solīja, ka naudu izmaksās, tiklīdz būs iespēja rīkoties ar pagaidām apķīlātā konta līdzekļiem. Savukārt skaidrību par uzņēmuma turpmāko darbību Talanovs rūpnīcas esošajiem darbiniekiem solīja 8.martā.

AS “ KVV Liepājas metalurgs” valdes loceklis Igors Talanovs pirmdienas, 29.februāra, rītā strādniekiem apliecināja, ka uzņēmums ir gatavs iesniegt Valsts kasei  savu restrukturizācijas plānu. “Finansiālu palīdzību valstij mēs nekad neesam prasījuši. Runājam par elektroenerģijas cenām, par maksājumu grafika izmainīšanu. Un vēl gribam, lai mums atļauj ņemt ārvalstu bankā kredītu, kas nepieciešams uzņēmuma modernizācijai,” sacīja Talanovs.

Strādnieki, kuriem pagājušajā nedēļā tika izmaksāta solītā alga un avanss, sapulcē pausto uzklausīja mierīgi. Sapulcē arī izskanēja  – ja restrukturizācijas plāns netiks apstiprināts, rūpnīcu, visticamāk, nāksies iekonservēt.

“Viss atkarīgs no valdības – dos viņi mums iespēju dzīvot Liepājā, vai mums būs jāaizbrauc strādāt uz ārzemēm,” spriež uzņēmuma strādniece Irina Ļesjenko.

Kareivīgāk noskaņoti ir vairāki bijušie metalurgi, kurus pērnā gada novembrī atlaida no darba tēraudkausēšanas cehā. Tā kā viņiem joprojām nav izmaksāta visa kompensācijas summa, strādnieki gatavi meklēt palīdzību tiesā. “Mēs jau četrus  mēnešus gaidām naudu. Kad būs, neviens mums nesaka,” norāda AS “ KVV Liepājas metalurgs” bijušais darbinieks Anatolijs Aļeņikovs.

“Mums jāmaksā kompensācija par nostrādāto stāžu. 226 cilvēkiem, ko atlaidām, kopējā kompensāciju summa ir 95 tūkstoši eiro. Viss atkarīgs no tiesas ar [“Liepājas metalurga” maksātnespējas administratoru Haraldu] Velmeru. Ceru, ka tad iegūsim vajadzīgos līdzekļus,” saka Talanovs.

To gan apšauba uzņēmuma bijušais darbinieks Valdis Kaucis: “Nezinu, vai varu ticēt. Viņš teica arī, ka nodokļi nomaksāti, bet es šodien aizgāju uz VID. Izrādās, ka sociālais nodoklis no septembra mēneša nav maksāts.”

Kontā, kas pagaidām apķīlāts saistībā ar tiesvedību pret “Liepājas metalurga” maksātnespējas adimistratoru Haraldu Velmeru, atrodas aptuveni 300 tūkstoši eiro. No šīs naudas Talanovs solījis maksāt par dīkstāvi arī esošajiem metalurgiem. Vai izdosies tikt klāt šai naudai, Talanovam būšot zināms 2.martā.

Jau ziņots, ka novembrī atlaistajiem "KVV Liepājas metalurga" darbiniekiem izmaksāta tikai puse  kompensācijas un no uzņēmumā sniegtajām atbildēm netop skaidrs, kad viņi saņems atlikušo algas daļu. 

Iepriekš vēstīts, ka jau ilgu laiku smagās finanšu problēmās nonākušais uzņēmums „KVV Liepājas metalurgs" lūgs Valsts kasei līdz 2020. gadam atlikt maksājumus par rūpnīcu, jo pasliktinājusies situācija pasaules metāla tirgū un  no iepriekšējiem īpašniekiem mantoti parādi.

Tikmēr jaunais Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) intervijā uzsvēris – uz papildu ieguldījumiem no valsts "KVV Liepājas metalurgs" var necerēt.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti