Dienas ziņas

"Brīvais vilnis" plāno pārtraukt ražošanu

Dienas ziņas

Ādažos uzbūvēta sena lidaparāta kopija

Bijusī "Linoleja fabrika" iegūs otru elpu

Bijusī linoleja fabrika iegūs otru elpu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Uzsākti sakārtošanas darbi bijušajā Liepājas linoleja fabrikas teritorijā. Pēc uzņēmuma “Liepājas metalurgs” bankrota, kas bija tās īpašnieki, pussabrukušo vairāku ēku kompleksu pērn izsolē iegādājās SIA “Baltkom”.

Latvijā reģistrētās sabiedrības vadība ir Krievijas uzņēmēji. Bijušajā fabrikas teritorijā plānots ne vien izveidot industriālo parku, bet arī atjaunot vēsturiskās ēkas. Tostarp Linoleja un Korķa fabrikas biroja namu, kas celts 1896. gadā.

Ieejot bijušās Liepājas linoleja fabrikas biroja ēkā, paveras baiss skats. Var knapi nojaust, kā reiz izskatījās slavenā arhitekta Paula Maksa Berči projektētais nams. Kopš "Liepājas metalurga" bankrota teritorija apsargāta nosacīti. Te trīs reizes plosījies ugunsgrēks un namu izlaupījuši un sabojājuši metāla tīkotāji un vandaļi. "Kā varēja 10 gadu laikā vai vairāk novest šo objektu, kas celts aizpagājušajā gadsimtā, līdz šādam stāvoklim? Lūk, tas mani šokēja!" saka SIA “Baltkom” pārstāve Irina Barbaša.

Par ēkas unikālo vēsturisko mantojumu liecina vien atsevišķi fragmenti. Bet par saražoto produkciju katalogs, kas šobrīd atrodas Liepājas muzejā. "Hruščova atkušņa laikā un pat Brežņeva stagnācijas laikā specpasūtījumi bija diezgan lielos daudzumos. Kremļa telpu dekorēšanai, noformēšanai," klāsta vēsturnieks Gunārs Silakaktiņš.

Uzņēmums SIA “Baltkom” iegādājās Linoleja rūpnīcas ēku kompleksu izsolē. Īpašniekiem nav vienaldzīgs vēsturiskais mantojums un iespēju robežās plānots ēkas atjaunot to vēsturiskajā izskatā. Savukārt ēkas un teritorija jau uzkopta tā, ka tā neapdraud dzīvību. Tuvāko piecu gadu laikā plānots investēt 2,4 miljonus eiro, lai šeit izveidotu industriālo parku un piedāvātu ražošanas telpas uzņēmējiem. 

"Vadību motivēja šīs teritorijas izvietojums. Tā ir speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) teritorija, to vieglāk attīstīt. Liepājai paveicies, ka ir tāds izvietojums. Mēs varam izmantot savas priekšrocības ar tādiem uzņēmējiem, kas ir gatavi ieguldīt gan pilsētā, gan savā uzņēmumā," atzīmē Barbaša.

Jāpiebilst, ka līdzīgu likteni piedzīvoja arī pamestā Liepājas gaļas kombināta teritorija, kuru sakārtoja, un šobrīd tur lokalizējas 11 uzņēmumi (lielākoties ar skandināvu kapitālu), kas nodarbina aptuveni 650 darbiniekus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti