Bijušais eirokomisārs Rēns: Somijas energoatkarība no Krievijas nerada bažas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Somijas energoapgādes avoti ir pietiekami dažādi, lai sadarbības paplašināšana ar Krieviju nekļūtu par satraukuma iemeslu, paziņojis bijušais eirokomisārs, pašlaik Somijas ekonomikas ministrs Olli Rēns. 

Rēns neuzskata, ka Krievijas atomelektrostacijas būvniecība Somijā sadarbībā ar Somijas nacionālo energokompāniju varētu palielināt Somijas energoatkarību no Maskavas.

 Jauna atomelektrostacija ir viens no lielākiem Krievijas un Somijas kopprojektiem. Tās būvniecību plāno uzsākt pēc diviem gadiem. Vairāk nekā trešdaļa pieder Krievijas enerģētikas kompānijai "Rosatom". Līgums arī paredz, ka tieši "Rosatom" pirmos desmit gadus piegādās degvielu. Reaktora tips - arī Krievijas.

Somijas parlaments šo projektu atbalstīja pērn decembrī. Lēmuma pieņemšanu daudzi uzskata par necaurspīdīgu - īstie argumenti par labu sadarbībai ar "Rosatom" nav skaidri.

Bijušais Eiropas Savienības paplašināšanās un pēc tam arī ekonomikas un finanšu eirokomisārs Rēns intervijā Somijas sabiedriskajam radio pauda, ka Somijai ir pieejams pietiekami plašs enerģijas avotu spektrs, gan enerģijas iegūšanas, gan piegādātāju valstu ziņā.  

“Protams, liela daļa [enerģijas] nāk no avotiem pašā Somijā, un var cerēt, ka nākotnē šī daļa pieaugs uz atjaunojamās enerģijas rēķina, tai skaitā uz mežu rēķina,” pauda Rens.  

Viņš piebilda, ka faktiski Somija nav atkarīga no kāda viena enerģijas piegādes avota.

Rēns arī skaidroja, ka galvenais nacionālās enerģētikas stratēģijas mērķis ir stiprināt valsts spējas pašai apgādāt sevi ar enerģiju, kas arī palielinās piegāžu drošību. Īpaša uzmanība pievērsta atjaunojamajai enerģijai, plānojot būtiski palielināt tās īpatsvaru no visas valstī saražotās enerģijas.  

Somijas sabiedriskais radio (YLE) norāda, ka Krievijas piegādes šobrīd nodrošina 70% no Somijas enerģijas vajadzībām.  

Somija tāpat kā Baltijas valstis saņem gandrīz visu patērēto gāzi no Krievijas. No Baltijas valstīm tikai Lietuvai ir iespēja saņemt sašķidrināto gāzi caur termināli Klaipēdā.  

YLE uzsver, ka tieši Rēns, būdams ministrs, sankcionēja atomelektrostacijas būvniecību, lai gan, būdams eirokomisārs, veltīja tai asu kritiku.  

YLE arī norāda, ka pirms dažām dienām Somijas ārpolitikas institūts publicēja ziņojumu par iespējamiem draudiem Somijai, un kā vienu no šādiem draudiem institūts minēja atomelektrostacijas projektu sadarbībā ar “Rosatom”. Ziņojumā pausts, ka Krievija jau iepriekš izmantoja energoatkarību, lai izdarītu spiedienu uz kaimiņvalstīm.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti