Panorāma

Kā ziņot par aplokšņu algām?

Panorāma

Vēlētājiem izsūtīs vēstules par vēlēšanu iecirkņiem

Bijušais ASV valsts sekretārs: Latvija ir laba vieta investīcijām

Bijušais ASV valsts sekretārs Kerijs Latvijā izzina investīciju iespējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Esmu cerību pilns” - tā, raksturojot investīciju klimatu Latvijā, atzīst bijušais ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. Viņš ieradies Latvijā, lai divās dienās tiktos ar Latvijas uzņēmējiem,  ārzemju investoriem un ar valdošajiem politiķiem. Kerija uzturēšanos šeit koordinē banka “Citadele”, kuras akcionāru vidū ir amerikāņi.

Kerijs pēdējos gados ir bijis viens no pasaulē pazīstamākajiem ASV  politiķiem - gan Demokrātu partijas prezidenta amata kandidāts, gan arī strādāja bijušajā ASV prezidenta Baraka Obamas valdībā, kur Kerijs bija valsts sekretārs.

Tagad viņš Latvijā ieradies kā privātpersona. Konkrētus plānus par savu nākotni Kerijs pagaidām neatklāj. Tomēr atzīst – viņu interesējot bizness un ieguldījumi. Zināms, ka Kerijs privātās vizītes laikā interesējies par bankas “Citadele”, kas pieder ASV uzņēmēju konsorcijam, attīstību.

Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība), kurš tikās ar Keriju, uzskata – šī vizīte ir laba zīme investoriem: “Pirmkārt, viņš ir ļoti svarīga personība. Es pat nezinu nevienu amatpersonu, kas Latvijai būtu tik daudz darījusi gan NATO sakarā, gan, kā atceramies,  OECD uzņemšanas brīdī nostājoties mūsu pusē.”

Raksturojot investīciju klimatu Latvijā, Kerijs to vērtēja pozitīvi: “Es domāju – tas ir ļoti spēcīgs. Ļoti, ļoti pozitīvs. Sarunā, kas man nupat bija ar premjerministru, viņš uzsvēra reformas, kas tiek ieviestas, un sajūtu, ka cilvēki Latvijā uzticas NATO atbalstam un ASV atbalstam Baltijai. Un es jūtu, ka darbs, ko prezidents Obama un es, un citi ir darījuši attiecībā uz drošības programmu, tagad šeit uz vietas ir klātbūtne. Tas cilvēkiem stiprina uzticības sajūtu. Es domāju - tas atver investīciju klimatu un dod cilvēkiem ticību nākotnei. Tā ka esmu ļoti cerību pilns.

Manuprāt, Latvija ir veikusi ārkārtīgu progresu. Latvijā ir ievērojama izaugsme, daudz lielāka nekā vispār Eiropā, un mēs visi ceram, ka izaugsme tāpat turpināsies arī nākamgad.”

Premjers atklāja, ka ar bijušo ASV amatpersonu pārrunājis drošības jautājumus un to, ka ar Kanādas kontingenta plānoto klātbūtni Latvija kļuvusi par drošu zonu. Arī Kerijs pauda, ka drošība Baltijas reģionā esot nostiprinājusies: “Es domāju, ka drošība, kas bija galvenais, uz ko fokusējās Obamas valdība, ir nostiprinājusies. Mēs esam izauguši četrkārtīgi – šim reģionam piešķirtais budžets ir līdz pat 3,4 miljardiem dolāru. Mēs – ASV  – šeit esam arī uzņēmušies atbildību būt par drošības struktūras ietvarvalsti. Mēs pa tiešo strādājam ar Poliju, ar Kanādu, strādājam šeit un, manuprāt, reģionam tas dos daudz lielāku drošību. Es domāju – šobrīd ir svarīgi, lai aug ekonomika, lai turpinās reformas, kas pievelk investīcijas.

Jo, kā daudzkārt esmu teicis, ekonomiskā politika ir drošības politika un drošības politika ir ekonomiskā politika. Un kopā tās veido drošību.

Ļoti svarīgi ir turpināt virzīties pa ekonomiskā progresa ceļu.”

Īpaša uzmanība sadarbībai ekonomikā pievērsta informācijas tehnoloģiju, pārtikas eksporta un finanšu pakalpojumu sfērā. Ministru kabinets paziņojumā presei norādījis, ka Latvija ir gatava piesaistīt lielus ASV investorus.

Savukārt intervijā aģentūrai LETA  Kerijs sacījis, ka Latvija ir “vieta, kur kaut kas notiek un pastāv reālas iespējas”. Tiesa, bijušais ASV ārpolitikas resora vadītājs nav atklājis, vai viņš pats varētu būt investors.

Pēc vizītes pie premjera Ministru kabineta ēkā Kerijs apmeklēja arī Finanšu ministriju, kur tikās ar ministri Danu Reiznieci-Ozolu (Zaļo un zemnieku savienība). 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti