Bijušā «Liepājas metalurga» teritorijā projektē jaunu ielu tīklu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Bijušās metalurģijas rūpnīcas "Liepājas metalurgs" teritorijā izbūvēs ielu tīklu, sakārtos infrastruktūru un attīrīs to no piesārņojuma – līdzīgi kā tas ir noticis Karostā, kur pirms daudziem gadiem tika nolemts izveidot industriālo parku. Lokālplānojuma izstrāde ir beigusies, un šobrīd jau notiek projektēšana. Vīzijas īstenošanai nākotnē plānots piesaistīt Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu.

ĪSUMĀ:

Bijušā ''Metalurga'' teritorijā vietām notiek kustība, pagājušā gadā tur pat norisinājās iespaidīga Liepājas Mākslas forumā laikmetīgās dejas performance, kas ļāva ikvienam interesentam ielūkoties mērogos iespaidīgajā industriālā teritorijā, kas šobrīd, vietām aizaugot ar kokiem un krūmiem, drīzāk atgādina kadrus no kino filmām.   

Bijušā «Liepājas metalurga» teritorijā projektē jaunu ielu tīklu
00:00 / 04:15
Lejuplādēt

 "Metalurga" nākotnes vīzija – līdzīga Karostas industriālajam parkam

"Metalurga" nākotne ir tādi pati kā Karostas industriālajam parkam, "kur, sakārtojot degradētu teritoriju, ieguldot līdzekļus infrastruktūrā – ielās ar komunikācijām, tiek radīta vide, kur nākt iekšā uzņēmumiem, kur būvēt savas rūpnīcas," par gaidāmo pārmaiņu vīziju stāstīja Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldnieks Uldis Hmieļevskis.

Lai sakārtotu Karostas ielu infrastruktūru, pirms septiņiem gadiem Liepājas SEZ un pašvaldība īstenoja investīciju projektus, ieguldot vairāk nekā 3 miljonus eiro, skaidroja Hmieļevskis.

"Rezultātā šobrīd tur ir uzbūvētas četras rūpnīcas, radītas 500 jaunas darbavietas, vairāk nekā 20 miljoni eiro privātās investīcijās tikai ēkās vien, neskaitot tehnoloģijas.

Šādi industriālie parki atmaksājas, un industriālie parki jāturpina veidot, radot vidi," pārliecināts ir Liepājas SEZ pārvaldnieks.

Lokālplānojums jau tapis

Kaut arī šobrīd joprojām nav skaidrs, kad tieši un kādas darbības veiks Turcijas investors, kas iegādājās daļu no "Metalurgam" piederošajiem īpašumiem un elektrotēraudkausēšanas krāsni, pilsētai un SEZ pārvaldei jau tapis teritorijas lokālpānojums.

"Esam iezīmējuši šo vietu zaļam un mūsdienīgam industriālajam parkam," par to, kas notiek pašlaik, stāstīja Uldis Hmieļevskis.

"Lai to varētu īstenot, ir paveikts liels darbs. Pagājušā gada 29. decembrī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir apstiprinājusi bijušās "Metalurga" rūpnīcas teritorijas lokālplānojumu. Uz tā pamata tiek projektēts jauns ielu tīkls, tiek izstrādāti tehniskie projekti, kas tiks iesniegti finansējuma piesaistei un parka attīstībai. Tas būs ļoti nopietns Liepājas reģiona ekonomikas attīstības virzītājspēks," uzskata Hmieļevskis.

Attīstība notiks ilgtermiņā, līdzīgi kā Karostā, kad par industriālo parku Karostā pirms vairāk nekā divdesmit gadiem runāja kā par kaut ko nesasniedzamu, kamēr vien pašvaldība un SEZ neizbūvēja inženierkomunikācijas un ielu tīklu.

Šī pilsētas daļa jāsakārto

Ar "Metalurgu" viens esot skaidrs, uzsver Liepājas pilsētas arhitekts Uģis Kaugurs – šī pilsētas daļa ir jāsakārto, un tas notiks ilgtermiņā, izlikties, ka tās nav, ir neiespējami.

"Pat ja mums to vietu nemaz, nemaz nevajadzētu, mēs nevaram cerēt, ka tā pati kaut kā aizaugs par smuku pļaviņu, tā diemžēl nenotiks.

Tas nozīmē, ka mums ir kaut kas jādara. Mums ir šī rūpniecības teritorija jāuztur, jāpārveido par Liepājai derīgu. Nevis vienā gabalā ar lieliem riskiem, bet sadalot riskus – tie varētu būt dažādi ražošanas un uzņēmējdarbības veidi, kas šo risku dažādo gan no biznesa, gan vides viedokļa," norādīja Uģis Kaugurs.

Piesārņojums mazāks, nekā domāts

Labā ziņa esot tāda, ka teritorijas piesārņojums ir mazāks, nekā bija sākotnēji domāts, lokālplānojumā paredzēta arī buferzona starp Liepājas ezeru un industriālo teritoriju.

Izmantot šo vietu dzīvojamo ēku būvniecībai tomēr nepieļauj, jo tur bijis ilgstošs piesārņojums, skaidroja Kaugurs.

"Vairāk piegružots, nevis ar indīgām vielām piesārņots; ir atsevišķas vietas, kur ir naftas piesārņojums vai ar metālu, bet tās ir atsevišķas vietas, bet ne pa visu teritoriju. Sanācijas plāns vēl ir izstrādājams, tas ir tikai sākotnējā stadijā," stāstīja Kaugurs.

Pašlaik bijušā "Liepājas metalurga" teritoriju izmanto vairāki uzņēmumi, Liepājas SEZ pārvalde teritoriju iznomā šķeldas un citu kravu glabāšanai, tikmēr jau otro ēku metalurga teritorijā, paplašinot darbību, uzbūvējis uzņēmums LSEZ SIA "Caljan".

KONTEKSTS:

Nonākot finanšu grūtībās, "Liepājas metalurgs" 2013. gada pavasarī pārtrauca ražošanu. Vēlāk uzņēmums tika pasludināts par maksātnespējīgu un 2014. gadā tika pārdots Ukrainas investoriem, kas uzņēmumu pārdēvēja par "KVV Liepājas metalurgs" un 2015. gadā atsāka darbību. 2016. gada 16. septembrī Liepājas tiesa atzina "KVV Liepājas metalurgu" par maksātnespējīgu.

"Liepājas metalurgam" kādreiz piederošajā teritorijā Liepājas Speciālā ekonomiskā zona iecerējusi attīstīt industriālo parku, kur piesaistīt modernus uzņēmumus, kas nodarbinātu daudz cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti