Panorāma

Pašvaldībās nav vienota atbalsta nodokļu reformai

Panorāma

Mihailam Barišņikovam piešķir Latvijas pilsonību

NVO satraukums par nodokļu reformu

Biedrības: Nodokļu reforma apdraud nevalstisko organizāciju pastāvēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nepilnas četras dienas pirms gaidāmās nodokļu reformas patmatnostādņu apstiprināšanas ceturtdien, 27.aprīlī, trauksmi cēla Latvijas nevalstiskās organizācijas. To ieskatā izmaiņas, kas samazinās uzņēmumiem atlaides par sabiedriskā labuma organizācijām ziedoto naudu, varētu samazināt ziedojumus un apdraudēs nevalstisko organizāciju pastāvēšanu. 

Pašlaik uzņēmumiem samazina ienākuma nodokli par 85% no summām, kas ziedotas sabiedriskā labuma organizācijām. Kopējā nodokļa atlaide nedrīkst pārsniegt 20 procentus no nodokļa kopējās summas.

Finanšu ministrija piedāvā no nākamā gada paredzēt uzņēmumu ienākuma nodokļa atvieglojumu par ziedojumiem sabiedriskā labuma organizācijām ar ierobežojumu - 10% apmērā no iepriekšējā gada peļņas vai 3% no veiktajām sociālajām iemaksām (pēc ziedotāja izvēles).

“Nevalstiskajam sektoram jebkurā gadījumā ir jārēķinās, lai cik mēs atbalstītu jauno nodokļu politiku, tas samazinās ieņēmumus nevalstiskajām organizācijām. Tomēr jāizvairās, lai tās neiznīcinātu. Demokrātiskas sabiedrības pamatšūna izzūd, jo nav motivācijas to darīt,” pauda biedrības "Latvijas Pilsoniskā alianse" padomes locekle, biedrības "Ascendum" vadītāja Zaiga Pūce. 

Šobrīd gadā nevalstiskās organizācijas ziedojumos saņem 95,4 miljonus eiro. Par ziedojumu uzņēmēji saņem būtiskas nodokļu atlaides. Savukārt organizācijas var nodrošināt sociālā atbalsta pasākumus, ko valsts ierobežoto līdzekļu dēļ ne allaž var izdarīt.

Piemēram, Latvijas Samariešu apvienība uzskata, ka naudas plūsma vairs nebūs pietiekama, lai nodrošinātu projektu “Paēdušai Latvijai”. Ja ziedojumi saruks, privātpersonas turpinās nest pakas, bet programma vairs nevarēs funkcionēt tādā apmērā kā līdz šim, spriež biedrībā.

Problēmas varētu būt arī SOS bērnu ciematiem. Lai gan daļu finansē pašvaldības, puse to uzturēšanai vajadzīgo līdzekļu tiek gūts no ziedotājiem. Šo kustību plānots attīstīt, bet bez ziedojumiem tas acīmredzot nebūs iespējams un būs jādomā, ko darīt tālāk ar esošo infrastruktūru un bērniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti