Biedrība «Patvērums «Drošā māja»» vasarā veidos biznesa inkubatoru migrantiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Biedrība "Patvērums "Drošā māja"'' vasarā veidos biznesa inkubatoru migrantiem. Projektā plānots veidot arī iebraucēju un vietējo iedzīvotāju komandas biznesa ideju attīstīšanai. Līdz šim par projektu izrādījuši interesi gan studenti, gan bijušie patvēruma meklētāji no dažādām valstīm, kā arī tie, kas uzņēmējdarbību Latvijā jau uzsākuši.

Biedrība «Patvērums «Drošā māja» vasarā veidos biznesa inkubatoru migrantiem
00:00 / 03:52
Lejuplādēt

Biedrība "Patvērums "Drošā māja"'' īsteno projektu "Migrantu talantu dārzs", lai iesaistītu biznesa veidošanā iebraucējus. Plānots sniegt atbalstu un zināšanas par valsts likumiem, kā arī nosacījumiem, veidojot savu biznesu.

"Sākot ar aprīli, mums būs 10 lekciju cikls, kas darbosies kā atlase, lai vispirms uzrunātu gan iebraucējus, gan vietējos iedzīvotājus. Lekcijās stāstīsim par uzņēmējdarbību, grāmatvedības pamatiem, par finanšu pratību, par to, kā uzrunāt pirmos klientus (..).

Lekcijas būs arī veids, kā iebraucējiem, kas nav pārliecināti par savu ideju, atrast domubiedrus Latvijā un varbūt izveidot kaut kādu komandu," stāstīja projekta vadītāja Linda Liepkalne. 

Līdz šim par projekta aktivitātēm izrādījuši interesi migranti no Āzijas, Āfrikas un Dienvidamerikas valstīm. Tie ir gan studenti, gan bijušie patvēruma meklētāji, kā arī tie, kas uzņēmējdarbību Latvijā jau uzsākuši.

"Projekta sākums bija jau 2019. gadā, bet sākumā notika priekšizpēte, lai pārliecinātos, kam tas vispār būtu vajadzīgs un kādi ir šo migrantu izaicinājumi, darbojoties citos biznesa inkubatoros Latvijā. Daudziem ir valodas trūkums, ne vien viņi nezina latviešu valodu, bet arī nezina angļu valodu. Tāpat secinājām, ka nereti pietrūkst kādas datora prasmes un ir sava finansējuma trūkums. Tas viss tika apzināts, lai izveidotu gala produktu – migrantu biznesa inkubatoru," sacīja Liepkalne.

Projektā dalību pieteikusi arī Nataša Merči no Venecuēlas. Viņa uz Latviju migrējusi pirms četriem gadiem kopā ar vīru, kura vecvecāki ir latvieši.

"Mēs sākām interesēties par Latviju un izlēmām atbraukt, lai iepazītu valsti un saprastu, vai mums šeit patīk, un ātri sapratām, ka patīk un paliksim. Mans vīrs arī iepriekš nebija bijis Latvijā, viņš tikai bija dzirdējis stāstus no sava vectēva un ēdis viņa gatavotos latviešu ēdienus. Jums ir skaista daba, un mums ļoti patīk pludmale, kas ir tik tuvu Rīgai. Tāpat mēs šeit atradām darba iespējas. Turklāt jums šeit ir viss, ir liela pilsēta un ir arī miers," teica Merči.

Nedz Nataša, nedz viņas vīrs iepriekš par Latviju kā mītnes zemi nebija domājuši, bet, nodzīvojot šeit pāris gadus, vēlas veidot arī nelielu ēdināšanas uzņēmumu, tāpēc plāno iesaistīties minētajā biznesa inkubatorā.

"Mēs ar vīru gribējām atvērt nelielu kafejnīcu un piedāvāt tieši venecuēliešu ēdienus. Mēs to mēģinājām iesākt pirms diviem gadiem, bet mums neizdevās, jo pietrūka zināšanu un tirgus izpētes par to, kā pie jums darbojas ēdināšanas joma, kā biznesu vispār Latvijā attīstīt. Taču mums joprojām ir plāns atvērt nelielu restorānu, un mēs piedalīsimies šajā biznesa inkubatorā, lai iegūtu kādas vadlīnijas un zināšanas par to, kā iesākt biznesu šeit," teica Merči.

Migrantu biznesa inkubators darbu sāks jūnijā, un informāciju par to, kur pieteikties sagatavošanās pasākumiem, var meklēt biedrības "Patvērums "Drošā māja"'' mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti