Rīta Panorāma

Fēru salu dzidrais kristāls – dziedātāja Eivor

Rīta Panorāma

Intervija ar Indru Lūkinu

Intervija ar Daci Kotzevu

Biedrība: Nelegālie TV pakalpojumu sniedzēji nodara valstij miljoniem eiro lielus zaudējumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nelegālie televīzijas pakalpojumu sniedzēji darbojas uzmanīgi, slēpjoties aiz ārzonu firmām, neslēdzot līgumus, bet kopumā nodarot valstij zaudējumus, kas sasniedz miljoniem eiro, LTV “Rīta panorāmai” sacīja biedrības “Nē pirātismam Latvijā” vadītāja Dace Kotzeva.

Saskaņā ar Rīgas Ekonomikas augstskolas pasniedzēja, ēnu ekonomikas eksperta Arņa Saukas pētījumu vismaz 100 000 mājsaimniecību izmanto “pirātu” TV pakalpojumus, un tā ir gandrīz piektdaļa no tirgus.  

Kotzeva sprieda, ka lielākā daļa šo pakalpojumu saņēmēju nemaz neapzinās, ka izmanto nelegālo pakalpojumu. Viņa arī uzsvēra, ka biedrības mērķis nav cīnīties ar gala lietotājiem, bet gan ar tiem, kas piedāvā šo nelegālu saturu, būtībā nozogot to, nemaksājot autoriem, nemaksājot nodokļus valstij.

Atpazīt “pirātus” nav viegli, viņi izmanto dažādus tehniskus risinājumus – kabeļus, satelītus, interneta pārraidīšanu. Kotzeva pastāstīja, ka kāds “pirāts” viņai pašai pa telefonu piedāvāja šādu pakalpojumu – 170 televīzijas kanālus par 9 eiro mēnesī.

Biedrība nolēma šo “pirātu” pārbaudīt – kontrolpirkumā par 69 eiro iegādāts   dekoders, kuru atveda kurjers. Par to bija jāmaksā skaidrā nauda, līgums netika slēgts, bet ikmēneša maksājumi bija jāskaita kādai ārzonas firmai. Biedrības speciālisti gan spēja ātri noteikt, kur atrodas serveris, kas nodrošina pieeju televīzijas kanāliem un lieta nodota likumsargiem.  

Kotzeva norādīja, ka šie “pirātu” pakalpojumi, iespējams, ir lētāki, bet tie nav kvalitatīvi, jebkurā brīdī var pazust un patērētājs pat nevarēs aizstāvēt savas tiesības, jo viņam pat nebūs līguma.

Biedrība plāno tuvākajā laikā arī izveidot internetā karti, kurā ikviens Latvijas iedzīvotājs varēs pārliecināties, kādi legālie pakalpojumu sniedzēji pieejami viņa dzīvesvietā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti