Bezvienošanās breksita gadījumā Latvijas iemaksas ES budžetā augs par 23,27 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Apvienotajai Karalistei izstājoties no Eiropas Savienības (ES) bez vienošanās, Latvijas iemaksas ES budžetā 2020.gadā varētu augt par 23,27 miljoniem, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā fiskālo risku deklarāciju, kas iesniegts izskatīšanai Ministru kabinetā.

FM norādīja, ka neziņa par breksita iznākumu rada nenoteiktību attiecībā uz iemaksām ES budžetā pēc 2019.gada.

"Pastāv risks, ka vidējā termiņā Latvijas iemaksas ES budžetā varētu pieaugt attiecībā pret plānoto apmēru, ja breksita process notiek bez vienošanās un ES līmenī dalībvalstis nevienojas par īstermiņa pasākumiem, lai mazinātu breksita sekas un izvairītos no negatīvas ietekmes uz ES budžetu," norādīja FM.

Pēc ministrijas indikatīvā novērtējuma, negatīva breksita iznākuma rezultātā Latvijas iemaksas ES budžetā 2019.gadā varētu indikatīvi palielināties par 4,23 miljoniem eiro, savukārt 2020.gadā - par 23,27 miljoniem eiro. Pēdējos gados Latvijas iemaksas ES budžetā veido aptuveni 250 miljonus eiro.

Atbilstoši Ārlietu ministrijas sniegtajai informācijai bezvienošanās scenārija risks ir augstāks nekā jebkad iepriekš, kas FM ļauj secināt - pastāv risks, ka Apvienotā Karaliste pēc 2019.gada 31.oktobra nesegs savas finansiālās saistības attiecībā uz ES budžetu, tāpēc ar to saistītais fiskālais risks par 2020.gadu tiek ietverts Latvijas fiskālās nodrošinājuma rezerves aprēķinā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti