Bezskaidrās naudas maksājumu apmērs Latvijā pirmajā pusgadā audzis par 19,5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Bezskaidrās naudas maksājumu apmērs 2022. gada pirmajā pusgadā Latvijā pieaudzis par 19,5%, sasniedzot 118,8 miljardus eiro, bet bezskaidrās naudas maksājumu skaits audzis par 27% un veidoja 350 miljonus, informēja Latvijas Banka.

Latvijā 2022. gada pirmajos sešos mēnešos veikti 350 miljoni kredītiestāžu, krājaizdevu sabiedrību, elektroniskās naudas iestāžu, maksājumu iestāžu, Latvijas Bankas un Valsts kases klientu bezskaidrās naudas maksājumu 118,8 miljardu eiro apmērā – 

vidēji dienā veikti 1,9 miljoni maksājumu 656,6 miljonu eiro apmērā.

"Maksājumu skaita un apmēra pieaugumu šoreiz veicināja gan iedzīvotāju patēriņa pieaugums, gan tas, ka, mainoties maksājumu statistikas noteikumiem, daļa statistikas respondentu pilnveidoja maksājumu uzskaites metodoloģiju, gan arī valstī pieaugošā inflācija," norādīja Latvijas Bankas Maksājumu sistēmu politikas daļas vadītājs Emīls Dārziņš.

Visbiežāk veiktie klientu bezskaidrās naudas maksājumi 2022. gada pirmajā pusgadā bija karšu maksājumi, kas veidoja 59,7% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita, un kredīta pārvedumi, kas veidoja 38,8% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita.

Šā gada pirmajā pusgadā veikts 19,1 miljons zibmaksājumu, kas ir par 48,2% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, kopumā 6,5 miljardu eiro apmērā.

Šogad jūnija beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija izdevuši kopumā divus miljonus maksājumu karšu jeb vidēji 1,1 karti uz vienu iedzīvotāju. No tām lielākā daļa bija kartes ar debeta funkciju.

Iedzīvotājiem jūnija beigās Latvijā bija pieejami 44 300 karšu pieņemšanas vietu (POS) un gandrīz 900 bankomātu. 

Šogad jūnija beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija atvēruši 3,1 miljonu klientu norēķinu kontu jeb vidēji 1,6 norēķinu kontus uz vienu iedzīvotāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti