Bezsaimnieka elektrotīkla dēļ arī Mārupes novada Tīraine var palikt bez elektrības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mārupes novada pašvaldības Tīraines ciemata iedzīvotāji ceļ trauksmi, jo drīzumā ne tikai Tīraines ciemata daudzdzīvokļu mājas, bet viss Tīraines ciemats var tikt atslēgts no elektrotīkla nevienam nepiederošas infrastruktūras dēļ. Šis nav vienīgais novada ciemats, kur izveidojusies šāda situācija.

Zināms arī, ka Mārupes novada Skultes ciemā aptuveni 250 iedzīvotāju saņēmuši paziņojumus, ka no nākamā gada jūlija viņiem vairs netiks nodrošināta elektrība.

Tīraines ciema iedzīvotājs Andrejs Latvijas Televīzijas raidījumam “4. studija” pastāstīja, ka 2021. gada 25. oktobrī SIA “Mārupes komunālie pakalpojumi” ir pieņēmusi lēmumu atteikties no tās valdījumā esošajiem tīkliem. Tas nozīmē, ka simtiem iedzīvotāju var nākties dzīvot tumsā, ja vien paši neizbūvēs jaunu elektrotīklu. 

Problēma ir tajā, ka šo māju elektrotīkliem nav īpašnieka, tie ir novecojuši un bīstami.

“Iedzīvotāji uzskata, ka vajadzētu noskaidrot, kā tika izmantoti mūsu līdzekļi un kā tika uzturēta infrastruktūra, par ko mēs maksājām visus 30 gadus. Kāpēc tieši tagad, kad ir gaidāma apkures sezona un lielākie rēķini? Uz kāda pamata ir pieņemts lēmums atteikties, nevis sakārtot infrastruktūru? Ja tie tīkli ir novecojuši, tad kāpēc jūs tos nesavedat kārtībā un neatdodat “Sadales tīkliem”?” neizpratni pauda Andrejs.

SIA “Mārupes komunālie pakalpojumi” valdes locekle Dace Šveide skaidroja, ka pašreiz no likumā atļautā ieņēmuma – 10% no sadales pakalpojuma – netiekot nosegta pat elektriķa mēneša alga. 

“Es saprotu situāciju, un es redzu riskus gan par norēķiniem par apkuri, gan par šo sezonu kā tādu. Bet lēmums ir pieņemts, un mēs tiešām šo elektrību pārtrauksim,” apstiprināja Šveide. 

Kā noskaidrojās, problēmas ar šiem tīkliem ir jau sen, avārijas remonti ir jāveic regulāri, taču tie nevienam nepieder un neviens par tiem arī nevēlas nedz uzņemties atbildību, nedz remontēt. 

““Sadales tīkls” prasa visu tehnisko dokumentāciju, arī pieņemšanas-nodošanas aktu, kad šie tīkli ir nonākuši mūsu vai pašvaldības īpašumā, un šādu dokumentu nav, līdz ar to mēs šos tīklus nevaram nodot, tie mums nepieder,” teica Šveide.  

AS “Sadales tīkls” preses sekretāre Alīna Kozlovska uzsvēra, ka “Sadales tīkls” kā elektroapgādes operators, kuram ir pienākums nodrošināt kvalitatīvu un drošu elektroapgādi, nevar pārņemt šādu “bezsaimnieka mantu”. Situācija, kad saimnieks nav zināms un nav dokumentācijas, Latvijā esot sastopama ik pa laikam, visbiežāk – mazdārziņu rajonos. Kozlovska informēja, ka iedzīvotājiem ir visas tiesības vērsties pašvaldībā pēc finansiāla atbalsta.  

“Mārupes komunālie pakalpojumi” norādīja, ka par jauna elektrotīkla izbūvi un pieslēgumu viena dzīvokļa īpašniekiem būtu jāmaksā aptuveni 250 eiro, ja uz māju būtu tikai viens skaitītājs, bet, ja katram dzīvoklim būtu atsevišķs skaitītājs, tad izmaksas ir lēšamas 1500 eiro. 

Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes loceklis Ervīns Straupe ir neizpratnē, ka “Pierīgas teritorijā, kas ir viena no lielākajām, turīgākajām pašvaldībām valstī”, ir iespējama situācija, ka simti iedzīvotāju pēkšņi paliek bez elektrības. 

Vai tiešām šo jautājumu nevarēja risināt krietni agrāk, lai nebūtu tā, ka pēkšņi nepilna gada laikā iedzīvotājiem par saviem līdzekļiem ir vai nu jāizbūvē jauns elektrotīkls, vai jādzīvo tumsā?

“30 gadus kāds ir apzinājies to, ka ir konkrēta problēma, un 30 gadu laikā šai problēmai nav mēģināts rast risinājumu. Šobrīd ir tikai nepilns gads, kura laikā faktiski ir jāpanāk piekrišana, jānoskaidro izmaksas, kādas būs, visiem ir jāvienojas, jāvienojas ar “Sadales tīklu”, jāizprojektē un vēl jāveic būvniecība. Un tas ir šajā brīdī, kad ne tikai elektroenerģijas cenas ir augstas, bet arī būvniecības izmaksas ir milzīgas,” pauda Straupe.  

Kaut arī šiem elektrotīkliem nav īpašnieka, pakalpojums tik un tā tika nodrošināts. Kāpēc tagad ir jāatslēdz elektrība līdz nākamā gada jūlijam, ja šo problēmu varēja risināt jau pirms pieciem gadiem, veicot uzkrājumus?

Šveide paskaidroja: “Šāda plāna nav un nebūs, mēs šos tīklus nesavedīsim kārtībā, mēs tos neatjaunosim – tā nav mūsu funkcija, un arī finansējums tam nevar tikt novirzīts. Es nevarēšu komentēt iepriekšējās vadības lēmumus, šie ir lēmumi, kas ir pieņemti manas vadības laikā. Māju uzkrājumi tika veidoti diezgan spontāni, tie nebija mērķtiecīgi.” 

“Mārupes komunālie pakalpojumi” pieslēgsies “Sadales tīklam” un kā iespējamo risinājumu redz – iegādāties elektroenerģiju, ko pēc tam tuvējo māju iedzīvotājiem nodos pa vecajiem tīkliem, bet remontdarbi gan ir uz pašu iedzīvotāju pleciem. 

“Bez elektrības šodien nevar dzīvot neviens, un tāpēc mēs esam uzdevuši gan uzņēmumam “Sadales tīkls”, gan “Tet” jautājumu – vai viņi būtu ar mieru mums pārdot elektroenerģijas apjomu par biržas cenu, lai mēs varētu  piegādāt pa šiem vecajiem elektrotīkliem, kamēr tie vēl tur stāv un kamēr vēl tur turas, iedzīvotājiem elektroenerģiju? Atbildi mēs neesam vēl saņēmuši,” sacīja Šveide.

Ja tomēr tiks izbūvēts jauns elektrotīkls ar individuāliem skaitītājiem, tad iedzīvotāji varēs izmantot visus valsts atbalstus, kas pienākas dažādām iedzīvotāju grupām, bet šāda tīkla izbūve, protams, ir krietni dārgāka. Vai arī, ja tas būs iespējams, turpmāk jāiegādājas elektroenerģija no SIA “Mārupes komunālie pakalpojumi”. Taču, ja tiks bojāti vadi vai kritīs elektrības stabi, tad par to būs jāatbild pašiem iedzīvotājiem. Problēma ir samilzusi tā iemesla dēļ, ka jau laikus netika meklēts risinājums, piemēram, veidojot uzkrājumus tīkla izbūvei. Tā vietā Tīraines iedzīvotāji nu ir nostādīti fakta priekšā, paziņojot, ka pēc deviņiem mēnešiem viņi var palikt bez elektrības. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti