Bezmaksas lekcijās Liepājā izglīto par energoefektivitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājā bezmaksas lekciju kursu uzsācis tikko atklātais Energoefektivitātes centrs. Energoefektivitātes cents izveidots ar mērķi informēt un izglītot sabiedrību par viedās enerģijas iegūšanu un tās racionālu izmantošanu. Vienlaikus tā kļūs par platformu, kur parādīt savus produktus ne tikai Kurzemes un Liepājas ražotājiem, bet tā būs arī iespēja uzrunāt plašu auditoriju un cilvēkus, kuri domā, kā efektīvi izmantot enerģiju.

Bezmaksas lekcijās Liepājā izglīto par energoefektivitāti
00:00 / 04:13
Lejuplādēt

Liepājā izveidotais Energoefektivitātes centrs tapis Zaļo un viedo tehnoloģiju klastera jeb "Green-Tech Latvia" paspārnē, kurā šobrīd ir jau aptuveni 60 biedru - uzņēmēji no Kurzemes un Liepājas. Organizācija apvieno ne tikai komersantus, bet arī izglītības un pētniecības institūcijas, kā arī citus, kam ir lielāka vai mazāka saistība ar zaļām un viedām tehnoloģijām, un cenšas nodrošināt vides resursu izmantošanu ar augstu pievienoto vērtību. Zaļo un viedo tehnoloģiju klastera viens no dibinātājiem Salvis Roga stāsta:

„Mūsu mērķis ir palīdzēt komersantiem divās prizmās. Viena lieta – būt veiksmīgākiem eksportā, tirgot vairāk ārpus Latvijas savus produktus un pakalpojumus, otra – būt produktīvākiem, ieviest digitalizāciju un automatizācijas, sakārtot ražošanas procesus.

Energoefektivitātes centrs ir viens no paveiktajiem darbiem. Centrs kļūst par vietu, kur stendos iespējams prezentēt pašmāju ražotos produktus.

„Mēs varam rādīt viņus sabiedrībai, ka tādi produkti Latvijā top, līdz ar to palīdzēt viņiem šos produktus pārdot gan Latvijā, gan ārpusē. Šobrīd esam apvienojuši spēkus ar „Elektrum”. „Elektrum” ir tikai viens no stendiem, kas nav klastera biedrs, mums ir ļoti daudz tieši mazie un vidējie uzņēmumi - „Vizulo” „InPass”, „Blueshockrace” u.c. . Stendi ir daudz un dažādi, tie vēl tiks papildināti,” klāsta Roga.

Otrs darbības virziens būs sabiedrības izglītošana. Vienu no semināriem, kas notiek tikko atvērtajā Energoefektivitātes centrā, apmeklē vairāk nekā 20 interesentu ne tikai no Liepājas, bet arī no Saldus un citām Kurzemes vietām.

„Strādāju par ēku inženiertīklu būvdarbu vadītāju, būvuzraugu, tā kā šoreiz temats bija saistīts ar siltumu, es, protams, gribēju uzzināt ko jaunu,” interesi par semināru pamato liepājnieks Nikolajs Semjonovs.

Šāds centrs Liepājā bija nepieciešamas jau sen, uzsver uzņēmējs Raimonds Grietēns un Rīgas Tehniskās universitātes Liepājas filiāles lektors apkures, ventilācijas, kondicionēšanas būvdarbu koledžas studentiem:

„Žēl, ka centrs ir tikai tagad, bet labi, ka ir. Energoefektivitāte ir aktuāla, cilvēkiem daudz kas ātri aizmirstas. Visu laiku ir jāatgādina, ka efektīva dzīvošana – tas ir moderni.”

Liepājas Energoefektivitātes centru vada Ieva Vinniņa, kura plāno arī nākotnē gaidāmas lekcijas un seminārus interesentiem.

„Šoreiz runājām par energoefektīvu apkures sistēmu, runājām par siltumsūkņiem, par centrālo siltumapgādi, izmantojot zaļo enerģiju, par komfortu ar virsmas apsildēm un dzesēšanas sistēmām, kā arī skatāma viedā elektriskā termoakumulācijas iekārta, kas man šķita Latvijā kas nedzirdēts,” stāsta Vinniņa.

Liepājas Energoefektivitātes centra vadītāja uzsver, ka semināri ir domāti plašam apmeklētāju lokam. Deviņi no semināriem būs domāti juridiskām personām, bet pēdējais iecerēts tieši mājsaimniecībām un privātiem lietotājiem.

Nākamais seminārs gaidāms 21. februārī par elektrobarošanas risinājumiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti