Panorāma

Covid-19 neietekmē novadu reformas gaitu

Panorāma

Noliedz aizdomas par pārmaksu respiratoru iegādē

Krīzes pabalstiem cilvēki piesakās gausi

Bezdarbnieku skaits Latvijā kopš krīzes sākuma pieaudzis par 10 000

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ievērojami straujāks bezdarbnieka pabalsta pieteikumu skaits Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) sāka pieplūst kopš aprīļa sākuma. Krīze pirmos skāra tos, kuri bija nodarbināti pakalpojuma jomā, it īpaši tūrisma sektorā, viesmīlības jomā, tā liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) statistikas dati.

Bezdarbnieku skaits Latvijā kopš krīzes sākuma pieaudzis par 10 000
00:00 / 04:21
Lejuplādēt
Savukārt kolektīvā atlaišana skāra citas nozares. Piemēram, pasažieru pārvadājumi veido apmēram 35% no plānoto atbrīvojamo darbinieku skaita. Otrajā vietā ar 24% kolektīvās atlaišanas ziņā ierindojas mākslas un izklaides joma. Citu nozaru pārstāvji veido apmēram pārējos 20% no kolektīvās atlaišanas pulka.

 

"Šobrīd reģistrētais bezdarba līmenis ir 7,5% un tas ir 68 264 reģistrēti bezdarbnieki," teica NVA direktore Evita Simsone, uzsverot, ka bez darba palikušo skaitam ir tendence aizvien palielināties.

"Kopš krīzes sākuma bezdarbnieku skaits ir pieaudzis par desmit tūkstošiem. 1. martā pie mums bija reģistrēti 58 tūkstoši klientu, bet šobrīd, kā jau minēju, tie ir vairāk nekā 69 tūkstoši. Šobrīd bezdarbnieka portrets nav būtiski mainījies, kāds tas ir bijis līdz šim.

Darbu zaudē gan visdažādāko kvalifikāciju līmeņu cilvēki, gan profesiju pārstāvji," sacīja Simsone.

VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Dzidra Vanaga stāstīja, ka krass bezdarbnieku pabalsta prasījuma pieaugums bija aprīļa sākumā.

"2019. gadā vidēji mēnesī VSAA saņēma ap 6600 iesniegumu bezdarbnieku pabalsta saņemšanai, bet 2020. gada pirmajā ceturksnī vidēji mēnesī ir saņemti aptuveni 8,1 tūkstotis iesniegumu. Aprīļa pirmajās piecpadsmit dienās tika saņemti jau 10 tūkstoši iesniegumu. Un šobrīd dienā ir ap 800 iesniegumu. Ja runājam par pabalstu apmēriem, vidējais piešķirtā pabalsta apmērs martā bija 503,18 eiro," sacīja Vanaga.

Viņa norādīja, ka šobrīd kopumā bezdarbnieka pabalstu saņem 70 tūkstoši un katru mēnesi kādam beidzas pabalsta izmaksas termiņš.

"Pabalsta izmaksas ilgums tiem, kas bezdarbnieka statusu bija ieguvuši līdz 1. janvārim 2020. gadā, šis pabalstu izmaksas ilgums deviņi mēneši. Savukārt tie, kas bezdarbnieka statusu ieguva pēc pirmā janvāra šogad, tiem pabalsta izmaksas termiņš ir noteikts astoņi mēneši," atgādināja VSAA pārstāve.

Nolūkā sniegt palīdzīgu roku brīdī, kad bezdarbnieka pabalsta izmaksa beidzas, Labklājības ministrija (LM) ierosinājusi ieviest bezdarbnieka palīdzības pabalstu. Labklājības ministre Ramona Petraviča ("KPV LV") ar šo ierosinājumu grasās pavisam drīz iepazīstināt koalīcijas sadarbības sanāksmes dalībniekus un pēc tam tas jāvirza izskatīšanai valdībā un Saeimā.

"Mēs piedāvājam risinājumu tiem, kuriem beidzas pabalsta izmaksas termiņš ne ilgāk kā četrus mēnešus pēc bezdarbnieku pabalsta perioda izmaksas beigām, piešķirt bezdarbnieka palīdzības pabalstu, nosakot to 130 eiro mēnesī, bet ne vairāk, kā ir bijis bezdarbnieka pabalsts pēdējos mēnešus," klāstīja ministre.

Šāds atbalsts pienāktos tiem bezdarbniekiem, kuriem pabalsta izmaksa beidzas no šī gada 12. marta līdz 31. augustam.

Tāpat plānots, ka šis atbalsta mehānisms pastāvēs līdz 2020. gada 31. decembrim. Palīdzības pabalstu nevarētu saņemt vienlaicīgi ar kādu citu no sociālās apdrošināšanas pabalstiem, valsts pensijām, apdrošināšanas atlīdzību vai ikmēneša atlīdzību bezdarbniekam par algoto pagaidu sabiedrisko darbu veikšanu.

"Katru mēnesi apmēram 2500 bezdarbnieku, kuri saņem pabalstu, zaudē statusu, tātad viņiem beidzas šis izmaksas termiņš. Mēs esam aprēķinājuši, ja izmaksā 130 eiro mēnesī, tad papildus būtu vajadzīgi 15,1 miljons eiro," piebilda ministre.

Palīdzības pabalstu kā īstermiņa risinājumu atzinīgi vērtē arī NVA vadītāja Simsone.

"Šobrīd, kad darba meklējumi ir apgrūtināti un cilvēki ir aicināti palikt mājās un distancēties, tad šis, protams, ir labs risinājums īstermiņā, lai cilvēkiem nepaliktu bez iztikas līdzekļiem. Protams, ir arī dažādi citi mehānismi, ir arī pašvaldības sociālo dienestu iespējas palīdzēt iedzīvotājiem. Bet šī pabalsta mērķis ir nodrošināt pamatvajadzības," atzīmēja NVA vadītāja.

Viņa uzsvēra, ka nodarbinātības aģentūrā reģistrēts vairāk nekā 17 tūkstoši brīvo darba vietu un to skaits turpina pieaugt.

Tiesa, nereti bez darba palikušajiem ir jābūt gataviem pārprofilēties. Būvniecība, lauksaimniecība, mazumtirdzniecība un vairumtirdzniecība ir tās jomas, kurās jaunās vakances reģistrē visvairāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti