Bezdarbnieku rindas Latgalē pagaidām nav palielinājušās, tāpēc uzņēmēji optimismu nav zaudējuši

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Septembrī bezdarba līmenis Latgalē ir samazinājies līdz 12,4%, kas ir nedaudz, bet tomēr mazāk nekā augustā. Ja salīdzina ar pērno septembri, bezdarba līmenis krities par gandrīz diviem procentiem – 2021. gada septembrī tas bija 14,1%. Laikā, kad bezdarbs Latgalē samazinās un bizness atkopjas pēc pandēmijas, uzņēmējus un darba ņēmējus jau sasniegusi jauna krīze – inflācija, energocenu krīze, tomēr Latgalē pagaidām uzņēmēji trauksmi neceļ, vēl plāno cīnīties, strādāt un bezdarbnieku rindas vismaz dramatiski nepalielināt. 

Bezdarbnieku rindas Latgalē pagaidām nav palielinājušās, tāpēc uzņēmēji optimismu nav zaudējuši
00:00 / 05:18
Lejuplādēt

"Atrodamies kafejnīcā "Lizeika". Mums ir pilsētā četras kafejnīcas," Rēzeknes pilsētas centrā, ēdnīcas tipa kafejnīcā, kas atrodas Rēzeknes novada domes telpās, Latvijas Radio tikās ar SIA "Altera Plus" direktoru Aleksandru Bazilevu. Viņš norādīja: "Plūsma ir liela šobrīd. Nāk gan no novada domes, gan pilsētas domes, gan no āra, nāk gan bērni, gan pieaugušie – nu, nevaru neko sliktu teikt, arī banketi ir, cilvēki pagaidām grib svinēt."

Viņa vadītajā uzņēmumā šobrīd strādā vairāk nekā 20 darbinieku, trešā daļa no tiem iebraucēji no Ukrainas. Gada siltajos mēnešos uzņēmums darbu dod divkārt vairāk darbiniekiem, tomēr arī tagad strādātgribētājus atrast nav viegli, īsti nepalīdz arī sadarbība ar Nodarbinātības valsts aģentūru.

"Pavāru atrast ir ļoti grūti. Pavāru meklējam, arī pavāra palīgu. Tie, kas sēž uz biržas, lielākoties negrib strādāt, jo ir sociālie pabalsti. Ja sākumā cilvēks saņem minimālo algu, tad pabalstos plus/mīnus tāpat – vai ir jēga strādāt," pauda Bazilevs.

Lai kaut kā šajā laikā ietaupītu, uzņēmums optimizējis iekārtas; lai samazinātu elektrības rēķinus, kur iespējams – vairāk pārgājis uz gāzi, bet arī tā neesot liela ekonomija, kas, lai arī ļāvis darbiniekiem iespēju robežās palielināt atalgojumu, bet visu inflāciju šāds algas palielinājums, protams, nevar nosegt.

Skatoties uz tuvāko nākotni, optimismu nav zaudējis arī Daugavpils atpūtas vietas "Artilērijas pagrabi" īpašnieks Andrejs Faibusevičs. Par darbinieku samazināšanu šobrīd domāts netiek, nolīgtās algas samaksāt var, bet algu paaugstinājuma iespējas tiks vērtētas pēc pirmo lielo rēķinu saņemšanas. 

"Mēs to novērojām jau pēc "lokdauniem", ka cilvēki atteicās no lielākiem tēriņiem. Gadījums ar krīzi varētu būt līdzīgs, ka lielāki tēriņi, kā ceļojumi uz ārzemēm un lielāki pirkumi, būs pirmais,  no kā atteiksies, tajā pašā laikā pieprasījums pēc kaut kādas relaksācijas un atpūtas nekur nepazudīs, vismaz es tā ceru," atzīmēja Faibusevičs. 

Daudzkas, viņaprāt, būs atkarīgs arī no tā saucamā patērētāju noskaņojuma, bet uzņēmēju noskaņojumu jau tagad vērtē grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzējs SIA "Accounting Latvija", kas ar filiālēm Rīgā un Rēzeknē šobrīd apkalpo vairāk nekā 250 dažādu tautsaimniecību nozaru uzņēmumus. Uzņēmuma vadītāja Ilona Markunaite arī klientu vidū šobrīd nav novērojusi plānus masveidā atlaist darbiniekus: "Mēs no savas puses redzam to, cik atjautīgi ir Latvijas uzņēmēji, mēģinot izbalansēt un samazināt izmaksas. Klientu starpā tas ir vērojams, bet kopumā tas nav attiecināms uz darbiniekiem."

Arī Nodarbinātības valsts aģentūras Rēzeknes filiāles vadītāja Ināra Ducsaliete šobrīd strauju palielinājumu bezdarbnieku rindās neprognozē: "Painteresējos vairākos Rēzeknes skaistumkopšanas salonos – gan pie frizieriem, gan pie manikīriem, un atbilde man bija tāda – kāpēc gan viņiem tagad vajadzētu kaut ko slēgt ciet vai nedarīt; ja viņi to pārdzīvoja kovida laikos, tad tagad viņi ir priecīgi, ka tikuši pie darbiem." 

Arī statistikas dati šobrīd uzrāda pozitīvu tendenci,

bezdarba līmenis šobrīd samazinās, arī Latgalē. Latvijas austrumu reģionā bezdarbs salīdzinot ar pagājušo septembri ir gandrīz par 2% mazāks, šobrīd sasniedzot 12,4%. 

"Ja mēs skatāmies Daugavpilī, tie ir -630 cilvēki salīdzinājumā ar gada sākumu, Ludzā -510, Rēzeknē -630, un praktiski visās filiālēs bezdarbnieku skaits ir samazinājies. Problēmas mēs nesaskatām dotajā momentā, protams, ka ziemas periodā kā allaž ir vairāk to cilvēku kas kļūst par bezdarbniekiem," skaidroja Ducsaliete.

Skatoties uz valsts iespējām palīdzēt uzņēmējiem noturēties un saglabāt darbavietas, Daugavpils uzņēmējs Faibusevičs uzskata – šajā laikā būtu jāatsakās no prasības valsts uzņēmumiem pelnīt. "Mēs nomājam telpas no valsts struktūras, bet es domāju, ka tas neattiecas tikai uz nekustamo īpašumu, bet arī uz resursiem un servisiem. Šajā laikā vajadzētu būt valsts nostādnei, ka valsts uzņēmumi strādā tikai uz amortizāciju un uz izdevumu segšanu. Tas būtu veids, kā pazemināt cenas vai vismaz nepaaugstināt tās," sacīja Faibusevičs.

Tajā pašā laikā grāmatvedības ārpakalpojumu uzņēmuma vadītāja Ilona Markunaite norādīja – lielākas bažas rada šī brīža tendence uzņēmumiem savus attīstības plānus apturēt, "jo, nenotiekot progresam, mēs redzam regresu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti